Слънчевата светлина ни кара да се влюбваме

В ново проучване изследователи от университета в Тел Авив установиха, че излагането на ултравиолетова радиация от слънчева светлина засилва романтичната страст у хората.

Изследването е ръководено от докторанта Рома Парих и Ашар Сорек от лабораторията на проф. Кармит Леви в катедрата по човешка молекулярна генетика и биохимия в Медицинския факултет Саклер.

В животинските модели нивата на женските хормони са се повишили значително, увеличавайки яйчниците и удължавайки сезона на разгонването; привличането между мъжки и женски се е увеличило и те са били по-склонни да встъпват в полов акт.

При 32-та човека в медицинските центрове в Тел Авив и Ассута и двата пола демонстрират нарастване на романтичната страст, но при мъжете се отбелязва и повишаване на нивата на агресия.

Тези резултати са регистрирани, когато били помолени да избягват слънчевата светлина в продължение на два дни, след което се изложат на нея за около 25 минути.

Кръвните тестове показват, че излагането на слънчева светлина води до по-голямо освобождаване на хормони като тестостерон в сравнение с един ден преди излагането. Повишение на тестостерона при мъжете през летните месеци е установено и в данните от HMOs Clalit и Maccabi.

В бъдеще това може да доведе до лечение на нарушения на половите хормони, както и до по-нататъшно развитие в научното разбиране за това каква роля играе слънчевата светлина в психологическите и поведенческите процеси на човека.

"Като хора, ние нямаме козина и по този начин кожата ни е изложена директно на слънчевата светлина. Едва започваме да разбираме какво ни прави това излагане и ключовите роли, които може да играе в различни физиологични и поведенчески процеси", казва проф. Леви. "Това е върхът на айсберга." /БГНЕС