Скок на търговията с втечнен природен газ в света с 6% през 2021 г.

Глобалната търговия с втечнен природен газ (LNG) се е увеличила с 6% до 380 милиона тона през 2021 г., според годишната прогноза на Shell за пазара на LNG.

"Световната търговия с втечнен природен газ през 2021 г. е нараснала с 6% до 380 млн. тона. Растежът се дължи на успеха на много държави да преодолеят икономическото въздействие на пандемията от коронавирус", се казва в доклада.

Повишеното търсене на втечнен природен газ и ограничените доставки на газ са довели до нестабилност на цените на природния газ и втечнения природен газ, заявиха от Shell. По-специално, цените са достигнали рекордно високи стойности през октомври миналата година, когато Европа, чиито газови резерви са на исторически ниски нива, се бореше да осигури доставки на втечнен природен газ, за да задоволи зимното търсене. Според концерна несигурността около доставките на газ от Русия също е изиграла роля.

"Тази нестабилност подчертава необходимостта от по-стратегически подход към осигуряването на непрекъснати и гъвкави доставки на газ, за да се избегнат бъдещи скокове на цените. В средата на това десетилетие се очаква разминаване между търсенето и предлагането на втечнен природен газ, което ще постави въпроса за необходимостта от допълнителни инвестиции за увеличаване на предлагането и задоволяване на нарастващото търсене на втечнен природен газ, особено в азиатските страни", се казва в доклада на Shell.

До 2040 г. световното търсене на втечнен природен газ ще нарасне с 90% спрямо нивата от 2021 г. - над 700 милиона тона, очаква Shell. Голяма част от това търсене ще дойде от азиатските страни поради намаляващия местен добив на газ и икономическия растеж в региона, както и поради замяната на "по-малко екологични енергийни източници с втечнен природен газ с цел подобряване на качеството на въздуха и постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии". /БГНЕС

Тагове: