Скандален и разследван македонски олигарх с българско гражданство

Скандалният македонски олигарх Йордан Камчев, който е разследван за пране на пари, има българско гражданство.

„Бизнесменът“ беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония с желязна ръка, контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро.

От съдебните решения и документи става ясно, че разследващите са иззели не само македонските лични документи, но и българския паспорт при ареста на Камчев. От тях става ясно още, че той има множество фирми и недвижимо имущество в България, включително и жилище с адресна регистрация на собствено име.

Разкритията идват само ден след оставката на Катица Янева от поста ръководител на Специалната прокуратура. Оттеглянето й дойде след като стана ясно, че нейни приближени са искали пари от обвиняеми за смекчаване на техните присъди, включително и тяхното оправдаване. Сред задържаните е собственикът на 1ТВ Боян Йовановски.

Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди нова година.

На 13 април 2018 г. българското посолство в Скопие изпрати нота до македонското министерство на външните работи с искане Камчев да бъде почетен консул на страната ни в Македония със седалище в град Щип. В нотата се отбелязваше, че това е „голяма чест за България“ да открие почетно консулство в град Щип и да назначи на този пост Камчев. До момента властите в Скопие не са отговорили на тази молба, което може да се приеме като мълчалив отказ.

Според македонските медии България „се е намесила да спаси Камчев“, когото определят като най-големият мафиот и престъпник в страната. /БГНЕС