Скандал Пеевски-Петков разбуни парламента

Парламентарното заседание днес беше белязано от продължаващото силно противопоставяне между председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и Кирил Петков и ПП-ДБ, които се обявиха в защита на премиера акад. Николай Денков. Скандалът стана на фона на дискусиите за избор на подуправител на НЗОК проф. Момчил Мавров, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Денят започна с разпространената позиция на „Продължаваме промяната“, в която партията остро осъди безпочвените критики на Пеевски към Денков, както и неговата грешна самопреценка за ролята му в държавата. „Не агресивният ПР и имитацията на сила, а поемане на отговорност за управлението извади държавата от порочния цикъл от неуспешни избори, даде и ясна програма и посока за работа, обърка и затрудни създаваните с години схеми на зависимости“, заявиха от ПП.

Пеевски побърза да отговори, заявявайки, че оценката за всеки политик я дяват хората. „Виждаме, че батковците му от ПП го пазят - Кирил Петков и Асен Василев. Да заемат достойно премиерското място. Защо са пратили това момченце да си играе в този кабинет, което немирно и с играчките не знае какво да прави, той не знае как да управлява“, подчерта депутатът от ДПС.

Напрежението от кулоарите се пренесе и в зала, където се обсъждаше предложението на ГЕРБ проф. Момчил Мавров да стане подуправител на НЗОК. И докато депутатите взимаха думата, за да изразят своята позиция по въпроса, на първия ред се разгоря остър спор между Кирил Петков и Делян Пеевски.

"Това не може да продължава, когато остава дума за управление на държавата. Излезте отвън и се разберете като мъже", призова лидерът на Корнелия Нинова. Тя обвини Борисов и каза, че той е виновен за случващото се. Тя настоя за 15-минутна почивка, за да може всички да излязат и да се разберат „като мъже“.

За да може да се охладят страстите, председателят на НС Росен Желязков даде 15-минутна почивка. Петков обясни, че спорът му с Пеевски е бил свързан с избора на Момчил Мавров.

„Заявих, че няма да гласувам за някого, на който не вярвам… Никога не съм бил човек, който разгласява частни разговори“, уточни съпредседателят на ПП-ДБ.

Делян Пеевски не коментира причините за напрежението. /БГНЕС