SIPRI: Вносът на оръжие в Европа се е удвоил през 2022 г.

Вносът на оръжия в Европа почти се е удвоил през 2022 г. благодарение на огромните доставки за Украйна, която се превърна в третата по големина дестинация в света, съобщиха изследователи.

Със скок от 93% в сравнение с предходната година вносът се е увеличил и поради ускоряването на военните разходи на европейските държави, включително Полша и Норвегия, се казва в доклада на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Очаква се темповете на вноса да се ускорят още повече, се казва в доклада.

"Инвазията наистина предизвика значителен скок в търсенето на оръжия в Европа, което ще има по-нататъшен ефект и най-вероятно ще доведе до увеличаване на вноса на оръжия от европейските държави", заяви за АФП Питер Веземан, старши изследовател в SIPRI.

С изключение на Украйна, европейският внос все пак вече се е увеличил с 35 % през 2022 г., според данни на SIPRI.

До миналата година Украйна беше незначителен вносител на оръжия.

Но през 2022 г. тя много бързо се превърна в третата по големина оръжейна дестинация в света, след Катар и Индия.

Само на Украйна се падат 31% от оръжейните доставки за Европа и 8% от световните доставки като цяло, според данните на SIPRI.

Вносът на Украйна, включително даренията, е нараснал повече от 60 пъти през миналата година, установи институтът.

Доставките за Украйна са предимно на оръжие от складове.

Сред тях са около 230 артилерийски единици от САЩ; 280 полски бронирани машини и повече от 7000 британски противотанкови ракети, както и повече новопроизведени единици, като например противовъздушни системи, заяви SIPRI.

В своите класации на световната търговия с оръжие институтът използва свои собствени единици за стойност, а не долари или евро.

Въпреки че е трудно да се определи стойността в долар заради непрозрачността на много договори, световната търговия с оръжие възлиза на над 100 млрд. долара годишно, а миналата година SIPRI заяви, че общите военни разходи за първи път са надхвърлили 2 трилиона долара.

Оценката на SIPRI за военните разходи за 2022 г. ще бъде публикувана през април.

Скокът на вноса в Украйна ускори вече възходяща тенденция, тъй като европейските държави вече бяха започнали да се превъоръжават в светлината на нарастващото напрежение с Москва след анексирането на Крим през 2014 г.

Европейските държави или "вече са поръчали, или планират да поръчат" оръжия, вариращи от "подводници до бойни самолети, от безпилотни самолети до противотанкови ракети, от пушки до радари", каза Веземан.

"Разглежда се всичко, защото идеята е да се укрепи военният капацитет чрез целия спектър от налични военни технологии."

ЕС, който в момента уточнява плана за доставка на милиони снаряди за Украйна, също работи за увеличаване на местното производство в Европа.

Комисарят на ЕС Тиери Бретон обяви по френското радио проект, включващ 15 производители в 11 държави-членки.

SIPRI предпочита да анализира тенденциите за половин десетилетие, защото няколко договора могат да изкривят годишните данни.

През последните пет години (2018-2022 г.) европейският внос се е увеличил с 47% в сравнение с предходните пет години, докато световните трансфери са намалели с 5%, посочва той.

За разлика от Европа, на всички останали континенти вносът е намалял през последните пет години.

Значителен спад е отбелязан в Африка (-40%) и Северна и Южна Америка (-20%), а също така и в Азия (-7%) и Близкия изток (-9%).

Друга значителна промяна е, че през изминалата година Близкият изток се превърна във водеща дестинация за износ на оръжия, като на него се падат 32% от общия световен износ.

Той изпревари Азия и Океания, която години наред беше на първо място, но през 2022 г. падна на второ с 30 % от общия обем, а Европа се приближи до него с 27 %.

Китай продължава да харчи много за армията си, но все повече произвежда оръжията си на местно ниво, след като преди това внасяше много от Русия, което води до намаляване на износа за Азия, заяви SIPRI.

Основните дестинации за трансфер на оръжия са Катар (10 % от общия обем в света), Индия (9 %) и Украйна (8 %), следвани от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (по 7 %) и Пакистан (5 %).

Петте най-големи износители в света през последните пет години остават Съединените щати (40 %); Русия (16 %); Франция (11 %); Китай (5 %) и Германия (4 %).

Но докато в САЩ се наблюдава ръст на износа, "руският износ на оръжия намалява", каза Веземан, като същевременно отбеляза, че се обсъжда Китай да стане доставчик на Русия. /БГНЕС

Тагове: