Синдикатите при Румен Радев: Без Бюджет 2023 няма как да намерим решения

Първо, искам да ви поздравя, че в трудни моменти отново сте на страната на българските граждани. Тук съм да ви изслушам какво реално предлагате, за да преминат българките граждани по-леко през тази зима. С тези думи държавният глава Румен Радев откри срещата с ръководствата на национално представителните синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" в президентството, предаде репортер на БГНЕС.

Румен Радев подчерта, че инфлацията в страната е сериозна.

Пламен Димитров, президентът на КНСБ, подчерта, че от няколко месеца наблюдава нарастващо напрежение сред работещите българи и са тук, за да поискат от президента няколко конкретни неща. Той подчерта, че от КНСБ споделят настойчивата молба на Румен Радев да има редовен кабинет.

Синдикатите настояват да имаме бюджет за 2023 г., а не удължаване на бюджет 2022.

"Без бюджет 2023 ние няма как да намерим решенията", каза Димитров, като допълни, че не синдикатите не виждат причина бюджетът да се удължава. По думите му това е на ръба на конституционната допустимост.

"Аз съм настоявал да се внесе базовият бюджет", съобщи Радев пред синдикатите, същевременно с това обаче заяви, че е длъжен да изслуша и министрите, но и партиите в парламента трябва да поемат ангажимент, за да не се окаже в безизходица следващото редовно правителство.

По думите на президента служебният премиер Гълъб Донев е най-ангажиран да има повишаване на доходите.

"В ръста на България расте процентът на готовите изделия, на крайните продукти", отбеляза Радев.

Той е категоричен, че не трябва да има никаква либерализация на цените за битовите потребители.

"Ние сме длъжни и държавата е длъжна да държи максимално дълго битовите потребители да остават на регулирания пазар", каза Радев и добави, че нашите съседи са зависими от нас по отношение на електричеството.

Държавният глава обясни, че трябва да има рационални предложения, за да има увеличаване на доходите на хората – или рязко увеличаване на производителността, или нещо трябва да се съкрати, за да може това да се случи.

"Ние сме за запушване на всички данъчни дупки", заяви Пламен Димитров и предложи да бъде сложен данъчен борд на политиците.

По думите му не е под съмнение еврозоната и ако сме честни тя знае много добре нашите числа.

Радев от своя страна каза, че ще поиска да бъде представена методиката и разчетите как точно се определят очакваният ръст, очакваните приходи и има ли наистина резерв, за да се случат исканията на синдикатите.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", заяви, че по отношение на темата с енергетиката и Плана за възстановяване и устойчивост страната ни е поела ангажимент да намали вредните емисии с 40%, а това е нещо, което ще убие икономиката ни.

"Това непременно трябва да бъде коригирано. Обаче за да бъде променено, трябва да бъдат предприети действия от вицепремиерът Пеканов, което той отказва да направи", добави Манолов.

Той се обърна с апел към президента по някакъв начин тези неща да бъдат представени на Атанас Пеканов и да бъдат предприети действия.

Радев обясни, че е в комуникация с Пеканов и се търсят решения. Той е категоричен, че комуникацията между синдикатите и вицепремиерът по управление на европейските средства ще се подобри, но проблемите могат да се решат с взаимно разбиране и диалог.

Президентът подчерта, че България работи активно и по тези въпроси има някакво смекчаване и в самия Европейски съюз, а държави, които бяха ревностни радетели за бърз преход, в момента при риска Европа да се деиндустриализира, има смекчаване по тези въпроси от тяхна страна.

Ако искаме да имаме по-бързо зелена, но устойчива зелена енергетика, трябва, първо, Европа да инвестира сериозно и да разработим надеждно и евтино съхраняване на тази енергия.

Ваня Григорова каза, че "Марица-Изток" е ключов за енергетиката като цяло и се радва, че има разбиране за това от страна на президента. Тя обаче е категорична, че енергетиката е важна, но тя е по-дългосрочна, но в момента по-важно е да се вложат средства в доходите на хората.

Според нея Румен Радев иска те да се повишат, и то сега, но без да се дават пари, което няма как да стане.

По думите на Григорова в България чистата заплата е малко над 500 лв. при минална заплата от 710 лв.

Тя определи като лоша идея да "влезем в клуба на богатитеп когато на прага ни карат да си свалим ризата", а според нея именно това ни предлага служебното правителство с невнасянето на бюджет за 2023 г.

Според държавния глава това трябва да се разбира и като апел от служебното правителство по-бързо да се намери консенсус между партиите.

"Аз не искам и не трябва, и не мога да нареждам на служебното правителство, защото трябва да има разделение на властите", каза още Румен Радев и добави, че последно апелът е към Народното събрание наистина да се намери консенсус за съставяне на редовно правителство, не на всяка цена, но да се поеме ангажиментът дългосрочно. /БГНЕС