Синдикатите обсъждат Плана за намаляване на въглеродните емисии с 40%

Днес КНСБ и КТ „Подкрепа" организират среща дискусия "Всички против минус 40% сега" във връзка със залегналото в Националния план за възстановяване и устойчивост изискване за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 г. спрямо 2019 г., съобщиха от синдикатите.

Водени от липсата на политика, съгласувана със социалните партньори, на визия и яснота за трансформацията на енергийния сектор, КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват да започнат незабавни преговори с Европейската комисия по НПВУ за отпадане на предвиденото намаление на емисиите с 40%. Ако то се реализира, България ще загуби енергийната си независимост и ще се превърне от енергиен стожер на Балканите във вносител на електрическа енергия. Това изискване ще доведе до затваряне на половината енергийни мощности на страната и ще има опустошаващ социално-икономически ефект върху засегнатите региони.

За участие в срещата са поканени ръководствата на компании от енергийния и добивния сектор, представители на Министерството на енергетиката, на работодателски и браншови организации, на академичната общност, народни представители, членове на Комисията по енергетика, кметове на общини, лидери на енергийни федерации към двете конфедерации, синдикални председатели.

Участниците ще приемат съвместна декларация, която ще бъде изпратена в Народното събрание и Министерския съвет./БГНЕС

Тагове: