Симеон Караколев: Земеделците са в пълна протестна готовност

Всички знаете за срещата снощи, както и че получихме конкретни предложения – подпомагане да получат всички зърнопроизводителни стопанства, които декларират за 2023 г. загуба.

Това заяви Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите, предаде репортер на БГНЕС.

Проданов подчерта, че ставката за подпомагане е 10 лв. за първите 3 хил. дка до 30 март, а за тези с над 3 хил. дка - 5 лв. сега, и 5 лв. до 30 септември.

Проданов е категоричен, че браншът държи на законодателните инициативи, които, по думите му, „за всеки здравомислещ земеделец са по-важни от финансите", и водят до дългосрочност и дългосрочно решаване на техните проблеми. „Дали това ще бъде одобрено от хората по места, към момента решение няма. Днес тези хора се събират навсякъде и решават", каза той и добави, че към момента утрешният протест не е отменен и няма решение дали ще се отмени, или ще се проведе.

Цветан Цеков от Браншова камара „Плодове и зеленчуци" обясни, че ситуацията е изключително тежка и всяко сериозно отклонение от финансовите подпомагания, които предходните години получаваха по т.нар. украинска помощ, са опасни. „Нашите площи, нашата продукция намалява всяка измината година", добави той и сподели, че разговорите с правителството са били изключително тежки и в детайли, като уточни:

„Стигнахме до там, че трябва да показваме реални разходи, фактури."

Според него има някакво разбиране, има диалог, но за да бъде градивен и за да бъде решаващ и удовлетворяващ, земеделските производителите трябва да бъдат финансово удовлетворени. „Законодателните промени са изключително важни за нас", заяви Цеков.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви, че в рамките на тази седмица очакват нова среща, на която да бъде поставен ясен план за всеки един закон със срокове кога ще бъде качен. „Протестната готовност не е отменена", съобщи той.

Попитани дали са поканени на срещата в 12 часа, на която ще отидат протестиращите пред земеделското министерство, начело с Бойко Синапов и Димитър Зоров, от бранша заявиха, че не са поканени.

„Засега всички подкрепят решението за протест. Да е ясно на всички – излезем ли на протест, ще излязат всички хора. Няма да има организация, присъстваща тук, която няма да излезе на протест", категоричен е Проданов.

От своя страна Караколев заяви, че в момента са в преговорен протест, но той не изключва протестната готовност.

„Хората искат да протестират, защото им е писнало. Ние не можем да кажем дали ще се протестира, или не", каза още Проданов. /БГНЕС