Силните ритми застрашават слуха на половината от тийнейджърите и младите хора

Музиката е неразделна част от човешкия живот. Тя е навсякъде около нас, също като слънчевите лъчи. Харесваме я толкова много, че много от нас я носят навсякъде със себе си на телефона си или прекарват уикендите си, посещавайки клубни сцени, заведения с жива музика или концерти.

Междувременно много от нас може да са се чувствали раздразнени от силния звук на музикалните заведения или да са правили забележка на звука, излъчван от нечии други слушалки. Вероятно сме наясно, че трябва да предотвратим загубата на слуха от силния промишлен шум на работното място или от използването на електрически инструменти у дома.

В систематичен преглед, публикуван днес в BMJ Global Health, се съобщава, че опасните практики за слушане на музика при юноши и млади хора, свързани с използването на персонални устройства за слушане на музика (като телефони или цифрови музикални плейъри) и посещението на шумни клубове и концерти, са често срещани и могат да бъдат основен фактор, допринасящ за загубата на слуха.

Всъщност авторите смятат, че силните мелодии могат да изложат на риск от загуба на слуха до 1,35 милиарда млади хора по света.

Какво е разгледано в проучването

Систематичният анализ включва разглеждане на множество проучвания, за да се установят последователни констатации. В това проучване авторите са включили 33 рецензирани проучвания, публикувани между 2000 и 2021 г., в които са участвали над 19 000 души на възраст 12-34 години.

В проучването опасното слушане е определено като слушане на нива над 80 децибела за повече от 40 часа седмично. За контекст, това е нивото, над което повечето австралийски щати изискват от индустрията да прилага процеси за защита от шума, като например използване на слухови протектори.

Проучването потвърждава, че процентът на практиките на опасно слушане е висок при подрастващите и младите хора: 23,81% от тях са слушали музика на лични устройства на опасни нива, а 48,2% - на шумни места за забавление (макар че този процент е по-малко сигурен).

Въз основа на глобалните оценки на населението това означава, че до 1,35 милиарда млади хора в световен мащаб са изложени на риск от загуба на слуха. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че над 430 милиона души по света вече имат инвалидизираща загуба на слуха и разпространението може да се удвои, ако превенцията на загубата на слуха не се превърне в приоритет.

Резултатите съвпадат с предишни наши проучвания, проведени от Националните акустични лаборатории на Австралия и Центъра за съвместни изследвания HEARing.

Преди повече от десетилетие докладвахме за висок потенциал за загуба на слуха от посещаване на нощни клубове, заведения и концерти на живо при млади австралийци на възраст между 18 и 35 години.

Тогава установихме, че 13% от младите австралийци (на възраст 18-35 години) получават годишна доза шум от нощни клубове, концерти и спортни дейности, която надвишава максимално допустимата доза в индустрията.

През 2015 г. СЗО стартира инициативата "Make listening safe", за да насърчи младите хора да защитават слуха си.

Защо шумът е вреден за слуха ви

И така, какъв е проблемът със силната музика? Подобно на слънчевите лъчи, прекомерното излагане може да доведе до увреждане.

Силният шум, включително музиката, може да убие клетки и мембраните във вътрешното ухо (кохлеята).

Проучванията показват, че загубата на слуха е резултат от комбинация от твърде силен звук (и не е необходимо той да е болезнен, за да причини увреждане на слуха), твърде дълго слушане на силен звук (и колкото по-силен е звукът, толкова по-малко време можете да слушате, преди слухът ви да бъде застрашен) и колко често сте изложени на въздействието му (а увреждането на слуха се натрупва с течение на времето).

Добро "правило за ухото" е, че ако чувате звънене в ушите си при или след слушане, има риск да увредите слуха си. Този тип загуба на слуха е трайна и може да наложи използването на слухови апарати или кохлеарни импланти.

Какво можем да направим, освен да изхвърлим слушалките и да избягваме клубовете и живата музика?

Първо, точно както при слънцето и кожата, трябва да сме наясно с рисковете за слуха ни и да предприемем необходимите стъпки, за да се предпазим. Трябва да сме наясно колко силен е звукът около нас и как да поддържаме излагането му в рамките на безопасните нива.

Можем да направим това, като използваме лични средства за защита на слуха в клубовете (например подходящи за целта наушници или тапи за уши) или като ограничим честотата на посещенията си в шумни музикални заведения или времето, през което оставаме в наистина шумни такива.

В Австралия хората могат да получат достъп до безплатен калкулатор на риска от шум, за да изчислят личния си риск с помощта на онлайн измервател на нивото на звука и да проучат как промените в начина на живот могат да защитят слуха им, като същевременно им позволят да се наслаждават на музиката.

Повечето телефони вече са снабдени със софтуер, който може да следи за безопасните нива на слушане и да ограничава излагането.

Защитата на слуха на място на провеждане на събитието е по-голямо предизвикателство и може да изисква регулаторни и отраслови подходи. Нашето изследване през 2020 г. идентифицира мерки за контрол на опасностите за местата за развлечение, като например редуване на по-силни и по-тихи нива на звука, ротация на персонала, осигуряване на тихи стаи и издигане на местата на високоговорителите над височината на главата. Също така показахме, че диджеите и заведенията са отворени към инициативи, насочени към намаляване на риска от загуба на слуха за техните посетители и персонал.

Възможни са компромиси, които биха могли да осигурят възможност за наслаждаване на музиката в заведенията за жива музика, като същевременно предпазват слуха. По този начин всички ще могат да се наслаждават на музиката по-дълго време. /БГНЕС

---------------------------

Робърт Коуън, професорски научен сътрудник, аудиология и речева патология, Университет на Мелбърн