СИФ: Две трети от икономистите прогнозират рецесия

Близо две трети от главните икономисти, анкетирани от Световния икономически форум (СИФ-WEF), прогнозират глобална рецесия през 2023 г., въпреки че са оптимисти по отношение на инфлацията, предаде Анадолската агенция.

Налице е силен консенсус, че перспективите за растеж през тази година са мрачни, особено в Европа и САЩ, се казва в доклада, публикуван от WEF.

Всички анкетирани главни икономисти прогнозират слаб или много слаб растеж през 2023 г. в Европа, а 91% очакват слаб или много слаб растеж в САЩ.

"В Китай очакванията за растежа са поляризирани, като анкетираните са почти равномерно разделени между тези, които очакват слаб или силен растеж", се казва в доклада.

Що се отнася до инфлацията, главните икономисти виждат забележителни промени в различните региони, като повечето от тях очакват висока инфлация през 2023 г., варираща от едва 5% за Китай до 57% за Европа.

Те също така очакват строгата позиция на паричната политика да остане постоянна в по-голямата част от света през тази година.

"При положение че две трети от главните икономисти очакват рецесия в световен мащаб през 2023 г., световната икономика е в несигурно положение. Настоящата среда с висока инфлация, нисък растеж, висок дълг и голяма фрагментация намалява стимулите за инвестиции, необходими за възстановяване на растежа и повишаване на жизнения стандарт на най-уязвимите в света", заяви Саадия Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум.

"Лидерите трябва да погледнат отвъд днешните кризи, за да инвестират в иновации в областта на храните и енергетиката, в образованието и развитието на умения, както и в създаващите работни места пазари с висок потенциал на бъдещето. Нямаме време за губене", добави тя. /БГНЕС