Сидни Маклафлин-Левроун и Арманд Дуплантис са №1 в леката атлетика

Световнанта рекордьорка на 400 метра с препятствия Сидни Маклафлин-Левроун и безспорният №1 в овчарския скок Арманд Дуплантис бяха избрани отличени за атлети на годината на церемония в Монако, организирана от Международната федерация.

През сезона 23-годишната американка подобри на два пъти върховото постижение в своята дисциплина, докато Дуплантис, който държи световния рекорд в овчарския скок, спечели за втори път титлата в Диамантената лига.

Това е второ подобно признание за швеца в последните три години, който 2022-а също така спечели световната титла в зала през март в Белград с постижение от 6,20 метра, след което триумфира и на открито с 6,21 метра в Юджийн, САЩ през юли.

"В началото на годината имах много високи очаквания и много амбициозни цели. Исках да спечеля Световните първенства в зала и на открито, европейските първенства, финала на Диамантената лига и да подобря световни рекорд няколко пъти", ", коментира Дуплантис.

Маклафлин, която бе голямото откритие на изминалия сезон, за първи път получи престижната награда. През юли тя записа изключителното време от 50,68 секунди, като подобри собствения си рекорд в повече от половин секунда.

"Постигнах всичките си цели през годината. Нямаше как да бъде по-добре", поздрави се американката. /БГНЕС