Сибир е в пламъци, пожарникарите се нуждаят от помощ

Докато тежкият дим покрива небето над Якутия, пожарникарят Егор Захаров и членовете на екипа му се борят да спрат горите на Сибирския регион да продължат да изгарят.

Членове на Руската въздушна служба за защита на горите, екипът му прекара неотдавнашната юлска вечер, патрулирайки пет километров изкоп, който бяха изкопали в края на село Бяс-Кюел, за да ограничат приближаващия се пожар.

Носейки респиратори срещу тръпчивия дим, мъжете запалиха ивици гуми, които закачаха на пръчки, след което ги тупаха по сухиата трева от другата страна на изкопа, за да започнат контролирано изгаряне.

Екипът е загубил представа с колко пожари се е справил от края на май-най-вече успешно, понякога не, докато Якутия страда през поредния все по-влошаващ се сезон на горски пожари.

„Ние пазихме един имот в продължение на осем дни, но той изгоря в крайна сметка, тъй като тракторите така и не стигнаха до нас“, каза Захаров, обяснявайки, че в такива случаи вместо това използват лопати, за да копаят окопи.

Но дори и от повече оборудване, 35-годишният ръководител на бригадата има още една спешно молба: „Нуждаем се от повече хора“.

Подхранвани от летните горещи вълни, горските пожари са обхванали повече от 1,5 милиона хектара от блатистата иглолистна тайга в Якутия, като повече от месец все още остава в годишния сезон на пожари в Сибир.

Огромни райони на Русия страдат от горещи вълни и суши, предизвикани от изменението на климата през последните години, с множество температурни рекорди.

Това е третата поредна година, в която Якутия - най -студеният регион на Русия и граничещ със Северния ледовит океан - е имала толкова жестоки пожари, че почти са затрупали службата за защита на горите.

Ограничена работна ръка

Групата от около 250 служители на пълен работен ден и 150 сезонни работници през лятото, които следят пожарите по въздух или с камиони с висока проходимост, отговаря за регион, приблизително пет пъти по-голям от Франция.

Тяхната цел, каза главният пилот-наблюдател на Якутия Святослав Колесов, е да потушат изцяло пожарите. Но те също трябва да се борят с пламъци, които надвишават работната им сила.

Броят на пожарникарите в региона далеч не е достатъчен, каза Колесов пред Франс прес, припомняйки, че когато той започнал работа през 1988 г., групата наброявала около 1600 души, преди да се сблъска със съкращенията през годините.

Колесов, който следи пожарите от ежедневни полети и издава инструкции на екипите на място, каза, че поради ограничените ресурси групата често ще следи нов пожар, докато стане значителен. Само тогава той ще изпрати екип.

"И ако пожарите се разпространяват бързо и скоро обхващат голяма площ, тогава ние се опитваме да спасим обитавани райони и стратегически обекти", каза той.

Руски многоцелеви самолет-амфибия „Бериев Бе-200 Алтаир“, зареждащ вода, за да се пръсне при горските пожари в Якутия.

Еколозите отдавна твърдят, че Русия недостатъчно финансира своите възможности за борба с горските пожари.

Министерството на околната среда на страната е открито за политиката, като през 2015 г. издаде указ, който позволява на регионите да игнорират пожарите, ако цената на борбата с пожарите надвишава очакваните щети.

"Години наред казваме, че Русия трябва да увеличи бюджета си за борба с горските пожари поне три пъти", каза Григорий Куксин, ръководител на звеното за пожари в страната на Грийнпийс, пред AФП.

Всичко щеше да изгори

В началото на юли Русия мобилизира своите министерства на отбраната и извънредните ситуации, за да помогне на Якутия да се справи с горските пожари, десетки доброволци също се включиха в борбата.

Но липсата на средства за Въздушната службата за защита на горите - единствената група, изцяло посветена на борбата с горските пожари, според Колесов - е очевидна на място.

Шефът на бригадата Захаров каза, че многократно е искал от длъжностни лица вседеход 4х4, който така и не е бил доставен, за да не се налага хората му да патрулират окопа пеша.

„Заех по-голямата част от оборудването си на екип при близък пожар“, обясни той.

По-късно той получил вседеходи за всички терени, но не и преди официалните лица по време на неотдавнашна среща по планиране пренебрегнаха напредъка, постигнат от екипа му от петима щатни служители и осем летни изпълнители.

"Какво право имат те да ни критикуват?" Захаров каза, добавяйки, че е излязъл преди срещата да приключи.

"Нашите момчета работят в гората от месец. Всеки би започнал да се уморява."

Шефът на бригадата и хората му все пак планираха да се лборят. След Бяс-Кюел те планираха да преминат направо към следващия огън, без да си правят почивка.

„Ако не бяхме наоколо - каза Захаров, - всичко би изгоряло./АФП