Си Дзинпин акцентира върху националната сигурност в речта си след избирането му за президент

Китайският президент Си Дзинпин подчерта в понеделник необходимостта от укрепване на националната сигурност в първата си реч, след като му бе връчен исторически трети мандат като президент на страната, предаде АФП.

Миналата седмица Си стана най-могъщият китайски лидер от поколения насам, след като беше преназначен за още пет години начело на най-многолюдната държава в света, като по този начин наруши дългогодишния политически прецедент.

Националният народен конгрес (ННК) - внимателно организиран конклав на китайския парламент назначи ключов съюзник на Си, Ли Цян, за нов премиер.

В понеделник 69-годишният Си благодари на хилядите делегати в Голямата зала на народа в Пекин, че са му дали трети мандат, и обеща "да приема нуждите на страната за своя мисия, а интересите на народа за свой критерий".

"Сигурността е в основата на развитието, а стабилността е предпоставка за просперитет", заяви Си пред събралите се делегати на заключителната сесия на ННК.

"Трябва последователно да насърчаваме модернизацията на националната отбрана и въоръжените сили и да превърнем народните въоръжени сили във Велика стоманена стена, която ефективно защитава националния суверенитет, сигурността и интересите на развитието ни".

Си Дзинпин призова за консолидираща стабилност в някога размирния Хонконг и за обединение със самоуправляващия се остров Тайван, който Пекин разглежда като част от собствената си територия.

"Доверието на народа е най-голямата движеща сила, която ме тласка напред, а също така и тежка отговорност на раменете ми", каза китайският лидер./БГНЕС

Пекин / Китай