Швейцария премахва контрола по въздушните граници с България и Румъния

На швейцарските летища ще бъдат премахнати паспортните проверки на хората, които летят от и за България и Румъния. Швейцарското правителство се съгласи да последва неотдавнашното решение на Европейския съюз за премахване на вътрешния граничен контрол по въздушните и морските граници с България и Румъния, съобщи „Суисинфо“.

На 30 декември Съветът на ЕС единодушно реши да отмени проверките на хора по вътрешните въздушни и морски граници с България и Румъния, считано от 31 март 2024 г. Контролът по сухопътните граници ще остане в сила, но Съветът намекна, че в бъдеще ще бъде взето решение по този въпрос.

Швейцария, която е член на европейската Шенгенска зона без паспорти, следва това решение. Румъния и България също ще могат сами да издават шенгенските си визи, се каза в изявление на правителството.

Опитът от присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство на 1 януари 2023 г. показа, че подобно решение не води до значително увеличаване на имиграцията, заяви Швейцария, която не е член на ЕС.

Съществуващите инструменти, включително превантивните мерки, се използват за борба с незаконните миграционни потоци и престъпността.

Решението на ЕС е взето след 12 години преговори. Миналата година Австрия наложи ветото си в знак на протест срещу твърде големия брой нелегални мигранти, пристигащи на нейна територия, след което се съгласи да го отмени в замяна на гаранции.

София и Букурещ се споразумяха да засилят борбата си срещу незаконната миграция. България и Румъния, които са членки на ЕС от 2007 г., също така се ангажираха да прилагат изцяло европейското право, което предвижда, че молбите за убежище трябва да се разглеждат в страната на пристигане на мигрантите.

Шенгенското пространство, създадено през 1985 г., позволява на над 400 милиона души да пътуват свободно в Европа без контрол на вътрешните граници. Тя включва 23 от 27-те държави - членки на ЕС, както и асоциираните им съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. /БГНЕС