Швейцарската прокуратура разследва придобиването на "Credit Suisse"

Швейцарските прокурори са започнали разследване на възможни незаконни действия във връзка с правителствената подкрепа за спешното „поглъщане“ на Credit Suisse от страна на UBS, съобщи „Файненшъл таймс“.

Двете банки се съгласиха да се слеят през март като част от спешна сделка на стойност 3 млрд. швейцарски франка, целяща да избегне национална финансова криза, която можеше да има верижен ефект в световен мащаб.

"Федералната прокуратура иска активно да изпълнява своята мисия и отговорност да допринася за чист швейцарски финансов център и е създала мониторинг, за да предприема незабавни действия във всяка ситуация, която попада в сферата на нейната дейност", заяви органът пред „Файненшъл таймс“.

Миналия месец UBS беше принудена от швейцарските власти да поеме дългогодишния си местен съперник Credit Suisse в сделка, с която се създава нова банка.

Сделката е непопулярна на местно ниво, а днес швейцарският ежедневник „Тагес-Анцайгер“ съобщи, че новата структура може да съкрати работни места с до 30%.

"Ако не бяхме направили нищо, акциите на [Credit Suisse] щяха да са без стойност в понеделник и акционерите щяха да се приберат у дома с празни ръце", заяви швейцарският министър на финансите Карин Келер-Зуттер миналия уикенд, за да оправдае сделката. /БГНЕС