Шри Ланка забранява вноса на пластмасови изделия, за да защити слоновете

Шри Ланка ще забрани вноса на повечето пластмасови изделия в опит да защити дивите слонове и елените, които умират, ядейки отпадъците, съобщи министърът на околната среда.

Пластмасата в депата за отпадъци в Шри Ланка е основен убиец на слонове, като аутопсии показват килограми от нея в стомаха на животни, умрели след ровене в сметища.

Министърът на околната среда Махинда Амаравера каза, че се подготвя законодателство в парламента за спиране на вноса на пластмасови изделия, включително полиетилен, които се оказват в депата. Длъжностни лица заявиха, че то ще бъде въведено до месеци.

"Пластмасите нанасят неизмерими щети на нашата дива природа - слонове, елени и други животни", каза Амаравера пред АФП малко след съобщението си. "Трябва да предприемем незабавни действия, за да предотвратим тази ситуация."

Шри Ланка вече забрани от 2017 г. производството и вноса на биоразградима пластмаса, използвана за опаковане на храни и за пазарски чанти.

Застрашените диви слонове са защитени в Шри Ланка със закон, въпреки че сблъсъците със земеделските производители имат тежки последици и за двете страни.

Президентът Готабая Раджапакса даде две години на служители в дивата природа да изпълнят плана за намаляване на конфликта между хора и слонове, който от миналата година е отнел живота на 607 слона и 184 души.

Амаравера заяви, че предложената забрана за внос, която обхваща главно играчките и домакинските прибори, ще бъде разширена до местното производство, но не даде времево ограничение. /БГНЕС