Шотландия и Украйна ще се опитат да се доближат с още една крачка до Мондиал 2022

Тази вечер ще се изиграе отложеният бараж за Мондиал 2022 между Шотландия и Украйна. Военните действия на украинска земя доведоха до отлагане на мача, който ще се изиграе днес на стадион „Хемпдън Парк“ в Глазгоу. На финала пък вече чака Уелс, който по график в края на март победи Австрия с 2:1 и също мечтае за място на Световното първенство.

Шотландия завърши по феноменален начин квалификационния цикъл в края на миналата година, постигайки шест поредни победи, като в само една от тях допусна гол. Така тимът остана единствено зад почти безупречно справилият се Дания. През новата година „гайдарите“ изиграха две приятелски срещи, при които завършиха наравно с Полша и Австрия. Срещу Полша равенство в редовното време няма да е фатално, ако в крайна смета бъде отстранен противника. Така Шотландия ще се доближи с крачка до първо участие на Световно първенство от 1998 година насам.

По-малко години отминаха от последната поява на Украйна на световната сцена – 16. Украинците не загубиха в нито една от своите квалификации през 2021 година, но пък завоюваха втора позиция в последния кръг, при едва втората си победа за цикъла. През месец май селекцията на Олександър Петраков се събра за три нетипични приятелски срещи. В контроли бяха победени клубните Борусия Мьонхенгладбах и Емполи, а срещата с хърватския Риека завърши при равен резултат. В тези срещи участие взеха играчи от украинското първенство, като не малка част от тях са и титуляри в отбора.

Двата отбора са се срещали в квалификации за Евро 2008. Тогава те разменят по един домакински успех. Ключов може да се окаже домакинският фактор и днес, тъй като в пет от шестте европейски баража до момента напред продължи отборът домакин. Шотландия се чувства чудесно на собствен терен, но пък за да постигне своята крайна цел ще трябва да нанесе първо поражение на Украйна като гост от година и половина насам. /БГНЕС