Шолц: Западните съюзници обсъждат гаранции за сигурност с Киев

Германия и нейните съюзници водят разговори с Киев за бъдещи гаранции за сигурност в рамките на подготовката на устойчив мир за Украйна, заяви канцлерът Олаф Шолц.

"Разговаряме с Киев и други партньори за бъдещи гаранции за сигурността на Украйна", заяви Шолц в реч пред германския парламент, предаде АФП.

"Такива гаранции за сигурност обаче идват с презумпцията, че Украйна успешно се защитава в тази война", каза той и добави, че Германия ще продължи да подкрепя Киев с доставки на оръжие.

Преди година инвазията на Русия в Украйна принуди канцлера да обяви нова ера в германската отбрана и външна политика.

Германия увеличи инвестициите в собствената си армия, прекрати икономическите си връзки с Русия и наруши табуто за изпращане на оръжия в конфликтни зони.

Шолц поднови призивите си към Русия да изтегли войските си от Украйна и заяви, че президентът Владимир Путин не е готов за разговори за "справедлив мир" и прекратяване на войната.

"Нищо не подсказва", че в момента Путин ще седне на масата за преговори, каза Шолц.

Шолц използва речта си и за да предупреди Китай да не въоръжава Русия във войната ѝ срещу Украйна, след като САЩ заявиха, че Пекин обмисля подобна стъпка.

"Посланието ми към Пекин е ясно: използвайте влиянието си в Москва, за да настоявате за изтегляне на руските войски", каза Шолц.

"И не доставяйте оръжия на агресора Русия", добави той. /БГНЕС