Шолц: Трябва ни геополитически важен ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц призова за по-силен, "геополитически" Европейски съюз (ЕС) на фона на настоящите събития в Украйна. Той изрази това мнение в статия, публикувана днес от вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Шолц заяви, че през последните години често се чуват основателни призиви ЕС да се превърне в геополитически играч. "Благодарение на историческите решения, взети през последните няколко месеца, Европейският съюз направи голяма крачка напред в тази посока", написа германският премиер и добави, че е невъзможно да се спре дотук. "Целта трябва да бъде да обединим редиците си във всички онези области, в които в Европа твърде дълго се борим за [единни] решения: например в миграционната политика, в изграждането на европейска отбранителна система, в технологичния суверенитет и демократичната устойчивост", подчерта Шолц.

Германия ще направи конкретни предложения по този въпрос през следващите няколко месеца, каза той.

"Наясно сме с последиците от решението ни за геополитически Европейски съюз.

"Постоянното разединение, постоянните разногласия между държавите членки ни отслабват. Ето защо най-важният отговор на Европа в този преломен момент е единството. Трябва непременно да го поддържаме и задълбочаваме", казва Шолц и уточни какво, според него, означава това: "Край на егоистичното блокиране на европейските решения от страна на отделни държави членки. Край на националните, изолирани усилия, които вредят на Европа като цяло. Просто не можем повече да си позволим национално вето, например във външната политика, ако искаме да продължим да бъдем чувани в един свят на конкуриращи се велики сили", каза германският премиер. "Европейският съюз е по-привлекателен от всякога, той се отваря за нови членове и същевременно ще бъде реформиран. Рядко НАТО е била толкова жизнена, тя се разширява с Швеция и Финландия - двама силни приятели", заключи Шолц./БГНЕС

Берлин / Германия