Шолц призова германците да се пенсионират на 67 години

В Германия се наблюдава тенденция за ранно пенсиониране, затова правителството ще се стреми да увеличи броя на работниците, които ще работят до 67-годишна възраст за пенсиониране, заяви канцлерът Олаф Шолц.

"Важно е да се увеличи делът на хората, които действително могат да работят до пенсионна възраст", казва той пред медийната група Funke.

Правителството иска все повече хора в Германия да се пенсионират на 67-годишна възраст, а не на 63 или 64 години, както е в момента. Това обаче е трудно за мнозина, добави той.

Шолц вижда и "потенциал за увеличаване" на дела на жените на пазара на труда. "Но за да може това да се случи, трябва да разширим предлагането на работни места в детски ясли, детски градини и училища", подчертава той.

Икономистите и работодателите в Германия отдавна призовават пенсионната възраст да бъде увеличена на 70 години, за да се стабилизира пенсионната система. Въпреки това управляващите партии са предвидили в коалиционното споразумение, че сегашната пенсионна възраст от 67 години няма да бъде увеличена./БГНЕС