Шест седмици музика в София във фестивала на традицията и младостта

Шест софийски седмици пълни с музика – с такава заявка се постави началото на 53-то издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, предаде репортер на БГНЕС.

Фестивалът на традиция и младостта на класическите бисери от репертоарните открития до бъдещите звезди в най-стария столичен музикален празник ще има над 100 прояви, с гости от 17 държави.

Публиката може да очаква над 400 участници. Проявите са посветени на музикалното изкуство, от които над 80 концерта на камерна и на голяма сцени. Акцент се поставя на участието на съвременни южнокорейски композитори на традиционни инструменти и лекции на Юнгьон Парк за съвременна корейска музика. За първи път в България ще бъдат World Youth Orchestra. Световни премиери на творби, представяне на нови компактдискове, книги, майсторски класове и семинари са само малка част програмата на фестивала.

За предстоящото издание във фокус ще бъдат: Ансамбълът във фокус: Хорът; Артист във фокус: Найден Тодоров; Жанр във фокус: Вокална музика; Инструмент във фокус: Мандолината; Страна във фокус: Бразилия; Композитор във фокус: Георги Арнаудов.

За първи път на софийска сцена обединяват своята творческа енергия имена като Мария Жоар Пиреш и Найден Тодоров, Наталия Пономарчук и Антон Никулеску, Соня Маринова и Красимир Тасков и още много музиканти от високо равнище.

Фестивалът се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Съорганизатори са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата. Фестивалът е част и от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г. Начало на фестивала се поставя на 23 май с вход свободен за концерта на Младежка филхармония „Пионер“ с диригенти Борис Спасов, Григор Паликаров, Любомир Денев-син, Христо Христов. Музикалните седмици ще продължат до 2 юли. /БГНЕС

https://youtu.be/zn2PoATYaYk