Шефът на ЦРУ обсъжда ядрените оръжия с руския си колега в Анкара

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс разговаря с руския си колега в Анкара, за да го предупреди за последиците от използването на ядрени оръжия, които Москва заплаши да разположи в Украйна.

Съветът за национална сигурност на Белия дом съобщи, че ръководителят на ЦРУ ще предаде послание на Сергей Наришкин, ръководител на руската служба за външно разузнаване СВР, "послания относно последиците от използването на ядрени оръжия от Русия и рисковете от ескалация на стратегическата стабилност".

Бърнс не се е срещнал с Наришкин, за да преговаря за каквото и да било.

"Той не води каквито и да било преговори. Той не обсъжда уреждане на войната в Украйна", се казва в изявлението. "Ние твърдо се придържаме към нашия основен принцип: нищо за Украйна без Украйна", се казва още в него.

Бърнс ще повдигне пред шефа на СВР и въпроса за американските граждани, задържани "несправедливо" в Русия.

Русия е вкарала в затвора американската баскетболна звезда Бритни Грийнър по обвинения в употреба на наркотици, както и Пол Уилън, служител на компания за доставка на автомобили, който беше арестуван през 2018 г. и осъден за шпионаж. Съобщава се, че Вашингтон е предложил размяна на затворници, като се спекулира, че е готов да размени затворения руски търговец на оръжие Виктор Бут за американците.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън изрази надежда, че руският му колега Владимир Путин ще преговаря "по-сериозно" за освобождаването на Грийнър, която беше изпратена в наказателна колония с деветгодишна присъда, след като обжалването ѝ в руските съдилища се провали.

"Надеждата ми е, че сега, когато изборите приключиха, г-н Путин ще може да обсъди с нас и ще бъде готов да говори по-сериозно за размяна на затворници", каза Байдън. /АФП