Шефът на МААЕ се надява на „важни споразумения“ с Иран

Шефът на агенцията на ООН за ядрен контрол заяви, че е имал "конструктивни" срещи с ирански официални лица в Техеран след откриването на уранови частици, които са обогатени до ниво, близко до създаването на ядерно оръжие.Двудневното посещение на ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) идва в момент, когато базираната във Виена организация търси по-голямо сътрудничество с Иран заради ядрените му дейности. „Като водим конструктивна дискусия... и имаме добри споразумения, каквито съм сигурен, че ще имаме, ние ще проправим пътя за важни споразумения“, каза Рафаел Гроси на пресконференция заедно с висшия ирански ядрен служител Мохамад Еслами.

Гроси пристигна в Иран в петък на фона на задънена улица в преговорите за възобновяване на забележително споразумение от 2015 г. за ядрената дейност на Иран, известно като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA). Дипломатически източник каза за АФП, че шефът на МААЕ ще се срещне с президента Ебрахим Раиси по време на пътуването си, за да „поднови диалога“ относно атомната дейност на Иран и да „тласне отношенията на най-високо ниво“. Гроси даде да се разбере, че "е готов да отиде в Техеран само ако получи покана да говори с президента", добави източникът.

Частици уран, обогатени до 83,7 процента, което е малко под 90 процента, необходими за производството на атомна бомба, бяха открити в иранския подземен завод Фордо на около 100 километра южно от столицата, според поверителен доклад на МААЕ, видян от АФП тази седмица. Техеран отрича да иска да се е сдобил с атомно оръжие и каза, че не е правил опити да обогати уран над 60 процента чистота. Правителството на Иран отбеляза, че "може да са възникнали нежелани колебания" по време на процеса на обогатяване. Откритието дойде, след като Иран съществено промени връзката между два обекта с центрофуги, обогатяващи уран, без да го декларира пред МААЕ.

На съвместната пресконференция в събота Еслами призова другите подписали споразумението от 2015 г. да изпълнят своите „задължения“. „Три европейски и някои други държави просто се фокусират върху задълженията на Иран по договора, каза той на пресконференцията. „Те също имат задължения, към които трябва да се придържат. „Постигнахме споразумение (с Гроси) да дефинираме нашето сътрудничество в рамките на предпазните мерки“ за ядрената дейност.

Гроси ще се срещне по-късно в събота и с иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахян. Първият дипломат на Иран каза по-рано пред CNN, че „прозорецът за споразумение за преговори за премахване на санкциите все още е отворен, но този прозорец няма да бъде завинаги отворен“.

По време на посещението генералният директор на МААЕ имаше за цел да осигури "повече достъп до обекта (Фордо), повече инспекции", каза дипломатическият източник.

Споразумението от 2015 г. обещаваше на Иран облекчаване на тежките икономически санкции, ако той ограничи ядрените си дейности. В четвъртък Франция, подписала споразумението, окачестви новото развитие като „безпрецедентно и изключително сериозно“.

Ограниченията, посочени в сделката, имаха за цел да попречат на Иран да разработи ядрено оръжие. САЩ едностранно се оттеглиха от договора през 2018 г. при тогавашния президент Доналд Тръмп и наложиха отново санкции, което накара Иран да спре изпълнението на собствените си ангажименти. Преговорите, насочени към съживяване на сделката, започнаха през 2021 г., но бяха в застой от миналата година. Посещението на Гроси се разглежда в Иран като още една индикация, че е възможен основан на диалог подход за разрешаване на ядреното противопоставяне. /БГНЕС