Що е това Хамас? Кой подкрепя Хамас? Как Хамас се въоръжава?

В миналото много германски медии посочват Хамас като радикална ислямистка организация. Съвсем наскоро обаче, когато боевете между Израел и Газа отново се разпалват, медиите наричат Хамас ислямистка терористична група. По-голямата част от западните правителства, включително Европейския съюз и САЩ, го класифицират като терористична организация. Норвегия и Швейцария са забележителни изключения. И двете страни заемат строго неутрална позиция и поддържат дипломатически връзки с организацията, която управлява ивицата Газа от 2007 г.

Кратка история на Хамас

Хамас е основана през 80-те години на миналия век и от самото си създаване се противопоставя на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на покойния Ясер Арафат. Има твърдения, че израелското правителство е помогнало за финансирането на Хамас в ранните му дни за изграждане на противотежест на ООП - въпреки че всички заинтересовани участници отричат, че Израел е играл каквато и да е роля в създаването на организацията. За разлика от ООП, Хамас не признава правото на Израел да съществува. Нейната емблема изобразява Купола на скалата в Йерусалим и очертанията на територията на Израел, Газа и Западния бряг като единна палестинска държава. През 1993 г. Арафат сключи мир с Израел в контекста на споразуменията от Осло, слагайки край на първата интифада, започнала през 1987 г.

Хамас отхвърли мирния процес и продължи своите терористични атаки срещу Израел.

През 2006 г. Хамас спечели абсолютно мнозинство на общите избори в Газа. През 2007 г. организацията укрепи контрола си върху крайбрежния анклав чрез насилствен преврат. Оттогава Западният бряг се контролира от умерената партия Фатах под ръководството на Махмуд Абас, докато Газа остава под контрола на Хамас.

Хамас продължи войната си срещу Израел от ивицата Газа, твърдейки, че действа в "самозащита". Организацията участва в тежки боеве срещу израелските въоръжени сили през 2008/09, 2012 и 2014 г.

Каква е ситуацията в ивицата Газа?

Ивицата Газа е една от най-гъсто населените територии в света. Нейните строго контролирани сухопътни граници с Израел и Египет, заедно с морската граница, до голяма степен изолират икономиката й. Голяма част от населението в Газа живее в тежка бедност и зависи от хуманитарна помощ от чужбина. Хамас често изстрелва ракети по Израел от жилищни райони и управлява командни пунктове в жилищни блокове. Практиката е ефективно да се използват цивилни като жив щит. Хамас копае тайно подземни тунели за контрабанда на оръжие в анклава, главно от Египет. Египетското правителство обаче засилва действията си срещу тази дейност.

Кой подкрепя Хамас?

Катар е най-важният финансов помощник и чуждестранен съюзник на Хамас. Катарският емир шейх Хамад бин Халифа ал-Тани е първият държавен лидер, посетил правителството на Хамас през 2012 г. Досега емирството е превело 1,5 милиарда евро на Хамас. Междувременно Израел се надява Катар да се присъедини към Авраамовите споразумения с посредничеството на САЩ и да установи дипломатически отношения с него, както вече направиха редица арабски държави.

Хамас се подкрепя и от Турция. В разговори непосредствено преди ракетните атаки на Хамас срещу Израел, турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази политическа подкрепа за неговия лидер Исмаил Хание. Организацията се подкрепя и от редица недържавни инициативи и фондации, някои от които се намират в Германия. Според германския седмичник „Дер Шпигел” даренията за Хамас от базираните в Германия групи се увеличават.

Откъде Хамас си осигурява ракети?

Броят на ракетите, изстреляни от ивицата Газа по Израел, достигна безпрецедентно ниво през последните дни. Във вторник Хамас заяви, че е изстрелял 130 ракети за броени минути в опит да преодолее израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол". Ракетите-прихващачи на „Железен купол” са много по-пъргави, усъвършенствани, но и по-скъпи от ракетите на Хамас. В петък израелската армия съобщи, че над 1800 ракети са изстреляни от палестинския крайбрежен анклав.

Дълги години Хамас разчиташе на снабдяване от Иран с ракети. Фабиан Хинц, експерт по близкоизточните ракетни технологии, каза пред германската обществена телевизия ZDF, че различни базирани в Газа групи са разширили своите ракетни арсенали. Той каза, че те притежават хиляди ракети - както потвърдиха израелските медии.

Тази седмица в. „Джерусалем пост” цитира израелски разузнавателни източници, според които арсеналът на Хамас съдържа от 5000 до 6000 ракети. Смята се, че палестинската групировка "Ислямски джихад", която си сътрудничи с "Хамас", е складирала още 8000 ракети.

Хинц каза, че ирански ракети са били пренасяни контрабандно в Газа през Судан, а след това и Египет. Още от свалянето на суданския диктатор Омар ал Башир през 2019 г. обаче това стана по-трудно. Смята се, че с външна помощ Хамас сега произвежда повечето от ракетите си в крайбрежния анклав./Дойче веле