Шави се отметна и остава начело на Барселона

Старши треньорът на Барселона Шави Ернандес ще остане начело на клуба най-рано до края на договора си през юни 2025 година, след като промени първоначалното си решение това да бъде последният му сезон на „Камп Ноу“.


Припомняме, че 44-годишният специалист обяви през януари, че ще се оттегли от поста през лятото. Но след като президентът на каталунците Жоан Лапорта изяви желание той да остане, бившият полузащитник на клуба и Испания промени решението си.

Шави бе назначен за наставник на „блаугранас“ през ноември 2021, след като напусна катарския Ал Сад и изведе Барса до триумф в Ла Лига в първия си пълен сезон начело през 2022/23. Въпреки това, тимът в момента изостава на цели 11 точки от лидера в първенството Реал Мадрид, при шест оставащи кръга до края на шампионата. Барселона отпадна и от Шампионската лига миналата седмица след поражение от Пари Сен Жермен в четвъртфиналната фаза на турнира.

Шави, който завоюва 25 трофея по време на кариерата си като футболист на „Камп Ноу“, каза по-рано, когато обяви решението си да напусне, че не се чувства защитен от клуба, който няма ясна посока на развитие. Но от онзи момент насам, отборът влезе в добра серия – десет последователни срещи без загуба в Ла Лига, преди да дойде поражението от Реал с 2:3 в поредното издание на Ел Класико.

Шави се е срещнал с Лапорта в неговия дом в сряда и в крайна сметка се е стигнало до решение той да остане начело на клуба. Ако той не успее да подобри каталунците до края на сезон 2024/25, Барселона може да се насочи към някой от топ мениджърите, които ще са с изтекли договори тогава – включително Пеп Гуардиола, Луис Енрике и Микел Артета. /БГНЕС