Шакира, Уил Смит и Лана дел Рей на Coachella 2024

Първият уикенд на Coachella се отличи с шумни гостувания, разнообразен списък от латиноамерикански изпълнители и възраждане на инди рока, предаде АФП.


Шакира, Peso Pluma, J Balvin... тазгодишното издание на Coachella беше определено доминирано от латиноамерикански изпълнители, произхождащи от най-различни държави и разнообразни жанрове.

Представителството на латиноамериканците нарасна значително през последните години в Coachella и поредното силно представяне през 2024 г. показа, че подобни участия стават все по-малко аномалия и все повече стандарт, тъй като латино музиката продължава да доминира в световните класации.

Миналогодишното издание на Coachella влезе в историята, когато Bad Bunny стана първият испаноезичен хедлайнер.

Тази година аржентинският продуцент Bizarrap изненада феновете, като покани за участие колежката си Шакира, а Peso Pluma се качи на главната сцена с уникалната си смесица от регионални мексикански балади, примесени с латино рап и регетон.

Young Miko от Пуерто Рико, Cimafunk от Куба, Hermanos Gutierrez от Еквадор и множество изпълнители от Мексико, сред които Son Rompe Pera, Carin Leon и Girl Ultra, бяха сред дългия списък с латино изпълнители, представени на фестивала.

А J Balvin изведе... Уил Смит, който носеше тъмни очила и костюм, за да изпълни, както се досещате, темата на "Мъже в черно".

Преди началото на Coachella се появиха слухове за потенциална поява на Тейлър Суифт - тя си е сътрудничила в музиката с Лана Дел Рей, Джак Антонов и Ice Spice и суифтчиите си помислиха, че може би някой от тези изпълнители ще я покани на сцената.


Тя не свири, но се появи, наблюдавайки рок групата Bleachers - нейният дългогодишен продуцент Джак Антонов е фронтмен - от ъгъла на бекстейджа и рапъра от Бронкс Ice Spice от ВИП секцията.

Суифт и Травис Келсе, крайният защитник от НФЛ, който наскоро спечели Супербоул, се въртяха, поклащаха и целуваха, докато се наслаждаваха на изпълнението, поне веднъж като фенове.

Следващия уикенд тя винаги може да се качи на сцената, за да промотира албума си, който излиза на 19 април, когато Coachella ще повтори повече или по-малко същия състав.

И макар да беше най-обсъжданата, Суифт далеч не беше единствената знаменитост, която беше забелязана на фестивала - площадката за богатите и известните.

Били Ейлиш - която се присъедини към Дел Рей на сцената на 12 април - беше забелязана на хедлайнера Tyler, The Creator на следващия ден, като също така направи свое собствено непланирано изпълнение в Do Lab на фестивала, дебютирайки с три нови парчета от предстоящия си албум "Hit Me Hard And Soft".

Оливия Родриго се включи в концерта на No Doubt, а сред другите участници бяха Ke$ha и Кейти Пери.

Музикалната и медийна компания 88rising, която стана известна като платформа и лейбъл, насочени предимно към популяризиране на азиатско-американски изпълнители, организира за втори път специална витрина, на която се изявиха J-pop групите Yoasobi, ATARASHII GAKKO! и Number_i, японският хип-хоп изпълнител Awich, корейско-американският рапър Tiger JK, китайската поп звезда Xin Lu и корейският рапър Yoonmirae.


ATARASHII GAKKO! и Yoasobi също изнесоха самостоятелни сетове.

Тази година на сцената, макар и виртуално, се качи още един творец на историята: крещящите фенове излязоха на сцената за прочутата японска певица Hatsune Miku - гласоподавателка от софтуера Vocaloid, чието олицетворение е тийнейджърка с тюркоазени коси.

Появата на Смит беше олицетворението на завръщането към 90-те години на миналия век, след като съботният състав на Coachella предложи взрив от миналото под формата на алтърнатив рок, напомнящ за корените, от които произлиза.

No Doubt - групата, ръководена от Гуен Стефани - свириха заедно за първи път от 15 години, като изнесоха дълго шоу, включващо хитове от 90-те години, сред които "Just a Girl" и "Don't Speak".

На сцената излязоха и Blur, както и Sublime - стоунър реге рок групата, сега оглавявана от Якоб Науел, син на покойния фронтмен на групата Брад.

Vampire Weekend - хитове, включително "Cape Cod Kwassa Kwassa", също се завърнаха в пустинята за изненадващо изпълнение, като на сцената се качи не кой да е, а Парис Хилтън по време на 15-минутен honky tonk mash-up. /БГНЕС