СГС не даде ход на делото за мръсния въздух в София

Софийският градски съд не даде ход на делото срещу мръсния въздух в София. То е заведено от "Група за чист въздух" срещу Столичната община, предаде репортер на БГНЕС. Причина за отлагането на делото за 20 май от 11:30 часа стана процесуална пречка и нередовно призовани свидетели.

„Ход не беше даден, защото се оказа, че има процедурни недостатъци. Двама от физическите лица, които са се присъединили към гражданското дело бяха нередовно призовани. По-важното е, че делото беше прекратено по отношение на едно от физическите лица, което е искало да участва, но заради неподписана молба, съдът прекрати делото за Анелия Пеева. Тя има възможност да обжалва решението на съда, но преди това то трябва да влезе в сила“, обясни адвокатът на ищците Александър Коджабашев.

Той подчерта, че е важно съдът да се произнесе и по отношение на твърдението на защитата, че всеки присъединил се към делото има статут на участник, а не е страна по делото и не би следвало тяхното неявяване да пречи на хода на делото.

Мотивът на неправителствените организации, завели делото срещу Столичната община заради мръсния въздух, е липсата на програма и мерки за опазването на чистота на атмосферния въздух в периода 1.01.2015 – 9.05. 2017 г., обясни Коджабашев.

„Целта е да бъде установено, че Столичната община е в нарушение на Европейските правила за качеството на атмосферния въздух и най-важното – да бъде осъдена да предприеме мерки за преустановяване на това състояние на нарушение“, добави още той и обясни, че в груповия иск са няколко неправителствени организации и физически лица, а искът е важен, защото засяга цялото общество.

„Тези мерки, които общината твърди, че предприема за преодоляване на състоянието на нарушението, но според нас те не могат да доведат до подобряването на въздуха. Общината не е доказала, че тези мерки ще доведат до намаляване на емисиите“, подчерта Коджабашев.

Според него градската управа бави въвеждането на ниско емисионни зони в града, както и мерките за прозрачност, които да осигурят достъп на гражданите до информация, касаеща качеството на въздуха и източниците на замърсяване.

Ивайло Попов, който е координатор в екологичното сдружение „За Земята“ изрази скептицизъм по отношение на изнесената преди дни информация от министъра на екологията Нено Димов, че с 60% са намалели превишенията на замърсяване на въздуха в страната. Попов каза, че наистина в някои общини има намаление на замърсяване и вместо от допустимите 35 дни с превишения в годината са отбелязали 34, но това далече не е в 60% от общините.

„Това се дължи на по-добрата климатична обстановка. Това означава, че през новия зимен сезон, ако имаме два дни повече с инверсии те пак ще бъдат с намаляване. Изключително спекулативно е да се твърди, че поради някакви мерки, предприети от властите, се е подобрил въздуха. До този момент усилията на властите, ако въобще ги има, са изключително скромни и няма практически сериозни мерки, които са въведени за намаляване на замърсяването“, заяви Попов и каза, че отоплението на твърдо гориво и транспортът са важни фактори, които влошават чистотата на въздуха и именно върху тях трябва да се фокусира общината.

Той заяви, че през годините Столичната община не е успяла да намали емисиите от битовото отопление и транспорта, и нищо не прави в тази посока.

„Делото няма материален интерес, тъй като не може да докажем кой какви щети е търпял. Важно е, че ако успеем с делото и имаме осъдително решение то ще потвърди, че Столичната община е бездействала и не си е свършила задължението. Всеки гражданин, който смята че е претърпял някакви вреди ще може да стъпи на него и да заведе дело. Няма да е необходимо да доказва, че общината е в нарушение, защото ние вече ще сме го доказали. Единствено ще трябва да докаже, че страда от заболяване, което се е повлияло негативно и да докаже какви средства е изгубил заради това. Или нематериалният интерес – страдал е, влизал е в болница“, обясни Попов и подчерта, че това ще позволи на гражданите да търсят обезщетение в тези години. /БГНЕС