Сформират група за честване на жертвите на комунизма в "Белене"

Стартира формиране на инициативна група, която да работи за организирането и провеждането на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“ през 2024 г.

Това съобщи изпълнителният директор на фондация „Истина и памет“ Христо Христов.

Христо Христов

Неправителствената организация инициира миналата година кампания за възстановяване на годишното поклонение на „Белене“, след като се оказа, че три години няма кой да организира провеждането му и така бе нарушена традицията от 1990 г.
В кампанията се включиха българи от страната, както и такива от Чехия, Лондон и САЩ, а също така и граждански организации, заедно със земеделски политически формации, които традиционно участват в честванията на „Белене“ след началото на демократичните промени и са свързани с жертвите, които опозиционните земеделци са дали в концлагера на остров Персин.
В резултат на общите усилия на 3 юни 2023 г. успешно бе възстановено поклонението в памет на жертвите на тоталитарната диктатура на БКП в „Белене“.
„Както беше през 2023 г. и тази година в инициативната група за тазгодишното честване могат да се включат граждани и организации, които желаят да участват в подготовката и провеждането на събитието. Целта е групата да се формира на най-широка основа от хора и организации, които имат отношение към паметта на жертвите в лагера „Белене“ и заедно да взимаме необходимите решения прозрачно, отговорно и при публична отчетност“, заяви Христо Христов.
Той подчерта, че работата е доброволна и безвъзмездна. Желаещите да се включат в инициативата за тазгодишното поклонение трябва да заявят това на следния мейл: Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание. .

След седмица на desebg.com ще бъде обявен състава на новата инициативна група, след което ще се пристъпи към работа по организацията на събитието.
От 1990 г. до 2013 г. годишните поклонения на „Белене“ са инициирани от организациите на репресираните от комунистическия режим и земеделците. В периода 2014-2016 г. инициатор на събитието е свещеникът Паоло Кортези, служещ в гр. Белене, а в периода 2017-2019 г. съорганизатори на честването са фондация „Остров Белене“ и община Белене.
През 2023 г. инициативната група за възстановяване на годишното честване за първи път организира дарителска кампания при пълна прозрачност и отчетност.
А също така за първи път бяха публично оповестени имената на дарители, както и хората, работили безвъзмездно за осъществяване на честването.
За първи път инициативата въведе специален гост за годишното честване. През 2023 г. това беше Комисията по досиетата, която издаде и специален сборник, посветен на бившия лагер с фототипни документи на Държавна сигурност, както и архивни материали от досиетата на бивши лагеристи от трите периода на „Белене“. /БГНЕС