Северозападна България под удара на водната стихия

В Северозападна България положението остава тежко след обилните валежи, паднали през последните дни и предизвикали редица наводнения, предаде БГНЕС.

В Берковица улиците продължават да напомнят повече реки, а на местата, където водата се е изтеглила има кал и тиня, които пречат допълнително на движението.

Помощ на пострадалите от водната стихия в Берковица оказват и военнослужещите от Сухопътни войски. С 10 специализирани машини те разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска.

На терен в помощ на хората от Берковица днес са 66 военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца, 55-и инженерен полк-Белене и 91- ви инженерен батальон-Пловдив. Общ ръководител, координиращ съвместните усилия на военнослужещите от Сухопътни войски е командирът на Трето бригадно командване полковник Митко Балтов.

Въпреки неблагоприятните метеорологични условия, все по-голяма част от пътната инфраструктура в града е разчистена, а хилядите чували с пясък, пренесени от военнослужещите на ръка, укрепват дигите на реката.

Днес в градчето пристигна социалният министър Иванка Шалапатова. Тя обяви, че още този месец пострадалите ще получат еднократна помощ до 1512 лв.

"Сумата ще бъде отпусната на нуждаещите се веднага след одобрение на заявленията им от страна на Агенцията за социално подпомагане", каза тя и уточни, че от тази година размерът на еднократната помощ е обвързан с линията на бедност и сумата може да покрие крайно належащите разходи на пострадалите домакинства. "Това са стоки от първа необходимост като питейна вода, лекарства, храна“, отбеляза още министър Шалапатова.

Тя съобщи, че успоредно с паричната помощ е стартирана възможност за подкрепа на семействата от засегнатите региони и чрез Агенцията по заетостта. „По заявка на общината и с финансиране от Министерството на труда и социалната политика безработни хора ще помогнат на засегнатите домакинства с дейности като почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди. При необходимост имаме готовност за ангажирането на допълнителни хора“, обясни министърът на труда и социалната политика.

Иванка Шалапатова увери, че е създадена пълна мобилизация и сътрудничество между институциите на национално и местно ниво.

Тежко е състоянието във врачанското село Лиляче. От сутринта са отворени пътищата Враца - Лиляче, както и Криводол - Лиляче. Дейностите по отводняване на засегнатите имоти продължава.

Обявено е бедствено положение в община Димово, където има наводнени домове и разрушени улици.

След преминалия през района на гр. Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, са наводнени около 60 къщи и дворове, водата на различните места е с различно ниво от 60 см до 100 см. Към момента на терен работят 3 екипа (с 4 мотопомпи) от РДПБЗН – Видин - извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове. На място е и директорът на РДПБЗН – Видин. Евакуирани са хората от ниската част на града. Няма сведения за бедстващи хора. Реката се е прибрала в коритото си.

Нови обилни количества дъжд - между 60 и 70 литра на кв.м. са се изсипали тази нощ над област Монтана, заяви областният управител Валери Димитров. Към 12:00 часа 7 екипа от РДПБЗН - Монтана извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове в селата: Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрекъснато наблюдение на язовирите „Клисурица“, „Хр. Смирненски“ и „Огоста“, с помощта на хидромодул се извършва при необходимост изпускане на водите. /БГНЕС