Северноамерикански консорциум със сделка за 12 млрд. долара за "Origin Energy"

Северноамерикански консорциум се е съгласил да придобие австралийската компания „Origin Energy“ в сделка на стойност 18,7 млрд. австралийски долара (12 млрд. щатски долара), предаде АФП.

Акциите на Origin се повишиха малко в началото на търговията в Сидни днес, след като управителният съвет единодушно призова акционерите да подкрепят обвързващата оферта на консорциум, ръководен от канадската „Brookfield“ и американския инвеститор EIG.

Ако бъде одобрено от регулаторните органи и акционерите, Brookfield ще поеме основните дейности на Origin в областта на производството на електроенергия и търговията на дребно с енергия. MidOcean на EIG ще поемат частта от бизнеса с газ и втечнен природен газ, заявиха фирмите.

"Тъй като енергийният преход набира скорост, това, което е необходимо, става все по-ясно: по-бързо внедряване на широкомащабни възобновяеми енергийни източници, ускорено и отговорно извеждане от експлоатация на въглищните електроцентрали и временна, подкрепяща роля на газа като надеждно резервно гориво", заяви председателят на Brookfield Asset Management Марк Карни, бивш управител на Английската централна банка.

"Brookfield е твърдо решен, че новият Origin Energy Markets ще бъде водещ във всяко едно отношение в този критичен за австралийската икономика момент."

Brookfield заяви, че планира да инвестира поне 20 млрд. австралийски долара през следващото десетилетие в изграждането на възобновяеми енергийни източници и съхранение на енергия в Австралия.

Очаква се инвестицията да позволи предсрочното пенсиониране на една от най-големите въглищни електроцентрали в Австралия – Eraring. Тя се намира на източното крайбрежие на около 90 км северно от Сидни, заяви Brookfield.

Офертата за поглъщане, обявена за първи път през ноември миналата година, предлага на акционерите на Origin комбинация от 5,78 австралийски долара и 2,19 щатски долара за акция. Общата стойност се оценява на 18,7 млрд. австралийски долара, при условие че се променят валутните курсове.

Австралия, която е един от най-големите износители на въглища в света, е поела ангажимент да намали въглеродните си емисии с 43% до края на 2030 г.

През последните пет години свирепи горски пожари и наводнения обхванаха обширни територии в страната, което породи опасения у много хора относно въздействието на изменението на климата. /БГНЕС