Северна Корея оправда изстреляните раките, че те са с цел отбрана от САЩ

Северна Корея защити неотдавнашните си ракетни изпитания като легитимна защита срещу това, което тя нарича военни заплахи от страна на САЩ.

За по-малко от две седмици комунистическата страна извърши шест изстрелвания, като последното беше в четвъртък, когато бяха изстреляни две балистични ракети.

Във вторник Северът изстреля балистична ракета със среден обсег над Япония, което предизвика призив към хората в засегнатите райони под нея да се укрият.

"Тестовото изстрелване на ракета от КНДР е редовна и планирана самоотбранителна стъпка за защита на сигурността на страната и регионалния мир от преките военни заплахи на САЩ, които продължават вече повече от половин век", заяви севернокорейската агенция за гражданска авиация, без да уточнява за кое изстрелване става дума, според държавната информационна агенция KCNA.

Правителствената агенция направи изявлението, след като Международната организация за гражданска авиация, която провежда годишната си асамблея в Монреал, осъди ракетните изпитания на Северна Корея от последните месеци и ги нарече опасност за гражданската авиация.

Северна Корея смята тази резолюция, приета от ИКАО, за "политическа провокация на САЩ и техните васални сили, целяща да наруши суверенитета на КНДР".

През последните седмици Сеул, Токио и Вашингтон засилиха съвместните военни учения, а в четвъртък проведоха още учения с участието на разрушител на ВМС на САЩ от ударната група на самолетоносача USS Ronald Reagan. /БГНЕС, АФП