Северна Испания е опустошена от повече от 100 пожара

Над сто незаконно предизвикани пожара са опустошили Северна Испания, докато пламъците, които бушуваха повече от седмица в източната част на страната, бяха овладени, съобщиха властите.

Според тях, в северните региони днес следобед в област Астурия и в съседна Кантабрия са продължили да бушуват общо 119 пожара.

От тях 91 са в Астурия.

В най-лошия момент в двата планински региона, известни с горите си, които са уязвими на горски пожари, но според властите са били предизвикани от престъпници, е имало 160 пожара.

"Сблъскваме се с истински терористи, които са изложили на опасност живота на хората, селата и градовете", заяви в Twitter Адриан Барбон, регионален президент на Астурия.

"Тези, които действат по този начин, не заслужават никакво друго име", каза той пред журналисти.

Стотици хора бяха евакуирани, а редица пътища бяха затворени, съобщиха властите, цитирани от АФП.

По време на посещението си в Китай испанският министър-председател Педро Санчес заяви в Twitter, че е разговарял с Барбон и е изразил своята "солидарност със засегнатите семейства".

В Кастелон, в източната част на Валенсия, където от 23 март насам гори значителен горски пожар, според службите за спешна помощ, пожарникарите са стабилизирали огъня.

Смятан за първия голям пожар за годината в Испания, той опустоши общо 4700 хектара, а 1300 души бяха принудени да се евакуират, но вече започнаха да се връщат по домовете си.

Испания е изправена пред продължителна суша след три години на недостатъчни валежи. Властите предупреждават, че сезонните пожари, които досега обикновено се ограничаваха до лятото, сега ще станат характерни за пролетта и есента в резултат на изменението на климата.

През 2022 г. Европа беше опустошена от горски пожари, а Испания беше най-засегнатата страна с близо 500 пожара, които унищожиха над 300 000 хектара, според Европейската информационна система за горските пожари. /БГНЕС

Мадрид / Испания