Сергей Шойгу в санкционния списък на ЕС

Видни руски служители от близкото обкръжение на президента Владимир Путин, както и руснаци от медийния свят, са обект на санкции от страна на Европейския съюз, подробности за които се очаква да бъдат оповестени по-късно в четвъртък, съобщи вестник „Ню Йорк Таймс“.

Списъкът, който според официални лица, е бил финализиран от посланиците на Европейския съюз и с който изданието разполага, е в процес на обработване от правната служба на блока, преди да бъде публикуван и официално да влезе в сила. В него са включени руският министър на отбраната Сергей Шойгу и Антон Вайно, началник на администрацията на руския президент.

Представители на ЕС заявиха, че санкциите са първата стъпка към налагане на наказване на лицата, участвали в признаването на т.нар. републики Донецк и Луганск в понеделник, което блокът смята за нарушение на териториалната цялост на Украйна. Те обещаха по-тежки санкции, ако Русия ескалира военните действия в Украйна до пълномащабна инвазия.

За момента няма яснота дали окончателният списък на санкционираните лица ще се промени, преди да влезе в сила, но изглежда, че списъкът е съставен в координация с американски служители, които изготвят свой собствен пакет от санкции.

Две по-известни лица в списъка са Мария Захарова - директор на Департамента за информация и преса на Министерството на външните работи и говорител на министерството, и Маргарита Симонян, която ръководи телевизионната мрежа RT.

В списъка са включени всички депутати от Държавната дума, гласували обръщението към Владимир Путин да признае независимостта на ДНР и ЛНР - общо 351 душ, както и още 27 физически и юридически лица.

В пакета от санкции фигурират висшето руско военно ръководство и висши ръководители на държавната Внешторгбанк (ВТБ), като самата тя не е включена в списъка, както и редица други медийни личности, които Европейският съюз счита за "пропагандисти".

Евгений Пригожин - руски бизнесмен, близък до Путин, който, наред с други неща, е собственик на наемническата група "Вагнер", беше включен в списъка със санкции на ЕС заедно с няколко членове на семейството си.

Санкциите означават, че на лицата ще бъдат наложени забрани за пътуване до Европейския съюз, както и замразяване на активи - въпреки че замразяването на активи може да се окаже трудно за изпълнение, като се има предвид готовността на европейските банкови системи да укриват руско богатство в сложни структури на собственост.

Пакетът от санкции, който е дълъг няколкостотин страници, включва също така забрани за внос на десетки стоки и услуги, както и ефективна забрана за Русия да набира средства на европейските капиталови пазари чрез краткосрочни и дългосрочни облигации. /БГНЕС