Сербезова: Украйна не е искала официално кръв

В Министерство на здравеопазването не е постъпвало официално запитване от Украйна за предоставяне на кръв и кръвни продукти. Това отговаря министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на депутата Елисавета Белобрадова, предаде репортер на БГНЕС.

"Чрез представителя в Европейския комитет по кръвопреливане е предоставено запитване от Министерство на здравеопазването на Украйна към Министерство на здравеопазването на Република България за оказване на помощ с консумативи за вземане и диагностика на кръв", отговаря Сербезова. Тя посочва, че предвид отправеното запитване е изискана справка за възможностите на центровете по трансфузионна хематология в България за предоставяне на консумативи.

"По отношение на поставения въпрос за организиране на дарителска акция и предоставяне на кръв и кръвни продукти в Украйна ви информирам, че организирана на такава дарителска акция не би могло да бъде планирано и организирано без отправено официално искане от страна на Украйна за предоставяне на дарителска кръв и допълнително организиран специализиран транспорт до страната", посочва министърът.

Сербезова посочва, че необходимо условие е вземане на решение от страна на МС за извършване на износ на кръв и кръвни съставки за оказване на хуманитарна помощ на Украйна по отправено официално искане. "Министерство на здравеопазването следва да уведоми регионалните центрове за транфузионна хематология за необходимостта от организиране на кръводарителски акции на територията на страната. Тъй като кръводаряването е хуманен и доброволен акт, установяването на количествата кръв, които ще бъдат събрани при даряването, е възможно едва след провеждането на дарителските акции, като се има предвид и възможността за организиране на няколко акции за определен период от време. Дарената кръв, която би била предоставяна за хуманитарни цели задължително следва да бъде съпроводена от съответните документи, показващи мястото на кръводаряване, правото му да извършва тази дейност и контрола му от оторизирана структура, уникалните номера на саковете дарена кръв, кръвна група по системата АВ0 и Rh фактор, за какви трасмисивни инфекции е изследвана и по какви методи е извършено изследването. Предоставените като хуманитарна помощ количества кръв ще е необходимо да бъдат снабдени и с допълнителна информация (на съответния език) - данни за контакт при възникване на нежелани реакции, след преливане, както и друга информация, която страната, приемаща хуманитарна помощ, би искала да има за предоставената кръв и кръвни съставки, съответна на допустимата от законодателството й. В това направление ИАЛ ще съдейства на центровете по трансфузионна хематология при изготвянето и окомплектоването на кръвта и кръвните съставки за износ", отговаря министър Сербезова. Тя обръща внимание, че не без значение е и фактът, че конкретното организиране на износа на кръв и кръвни съставки изисква участието и на други институции и организации извън трансфузионната система, които имат международен статут да транспортират кръв и кръвни съставки", отговаря министърът. /БГНЕС