Сербезова спря временно сливането на педиатрията и болница "Лозенец"

Новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова спря временно решението за сливане на Педиатрията и болница "Лозенец".

Със свое писмо от днес, Сербезова изиска незабавно преустановяване на действията по преобразуване на дружествата, имащи отношение към проекта за изграждане на нова детска болница.

В писмото на министъра, адресирано до съветите на директорите на СБАЛДП „Проф. Иван Митев“ ЕАД, на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД и на Здравна инвестиционна компания за детска болница ЕАД, се посочва, че решението на министъра се взема до изясняване на всички факти и обстоятелства по казуса.

До окончателното произнасяне на министъра на здравеопазването в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на трите дружества, следва да бъде спряно привеждането в изпълнение на подписаните досега протоколи и решения за преобразуването.

БГНЕС припомня, че с протокол № РД 16-694 от 8.12.2021 г. бившият вече министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. За тази цел с т. 1 от протокола министърът прекратява МБАЛ „Лозенец“.

Последваха протести - на медици от самата болница, на студенти и преподаватели. Казусът със сливането доведе и до спиране на занятията в медицинския факултет на Софийския университет. От СУ заявиха, че няма да се съгласят със закриването на неговата университетска болница, тъй като Медицинският факултет остава без учебно-клиничната си база, а на практика и без препoдаватели. Така няма да може да продължи да функционира и получената акредитация за обучение на студенти може да бъде отнета.

Лекари и медицински персонал, придружен с линейки, излязоха на шумен протест и заявиха, че са брутално обидени от Стойчо Кацаров, който по думите им, ги нарекъл болница от миналото и анахронизъм. Медиците казаха, че болница Лозенец се убива с елементарен популизъм на гърба на българските деца. /БГНЕС