Съдът в Пекин започва изслушвания за обезщетения за жертвите на MH370

Съдът в Пекин започна да разглежда дела за обезщетения, заведени от семействата на десетки китайци, загинали на борда на полет на Malaysia Airlines, изчезнал преди почти 10 години.

Самолетът MH370 изчезна на 8 март 2014 г., превозвайки 239 души - предимно от Китай - на път от Куала Лумпур за Пекин.

Повече от 40 семейства са завели дела срещу Malaysia Airlines, Boeing, Rolls Royce и застрахователната група Allianz, съобщи държавната телевизия CCTV.

Съдебните искания на семействата са насочени към обезщетение и намиране на истината зад изчезването на полета, според Джан Цихуай, адвокат, цитиран от CCTV.

Не е ясно каква юрисдикция има китайският съд, за да изпълни исковете за обезщетение срещу ответниците.

Министерството на транспорта на Малайзия и Malaysia Airlines отказаха да коментират изслушванията пред АФП.

Почти никакви следи от самолета не бяха открити в зона за търсене в Индийския океан от 120 000 квадратни километра, като бяха събрани само някои парчета отломки.

Водената от Австралия операция, най-голямата в историята на авиацията, беше спряна през януари 2017 г.

Въпреки минусовите температури в Пекин, няколко роднини на изчезнали хора, увити в зимни палта, имаха желание да разговарят с журналисти.

Джианг Хуей, чиято майка е била на полет MH370, каза, че откриването на изслушването е било „много утешително и е повратна точка“.

"Оцеляването на роднините през тези десет години, влошаването на битовите им условия... Това наистина много ни натъжава. Така че се надявам законовите облекчения да се реализират възможно най-скоро. Не е трудно", добави той .

„Десет години наистина бяха непоносими за нас“, отбеляза Джианг. /БГНЕС