Съдът пусна на свобода Васил Божков срещу гаранция от 130 хил. лв.

Софийският градски съд пусна на свобода срещу 130 хиляди лева парична гаранция бизнесмена Васил Божков, предаде репортер на БГНЕС.

Според съдия Иван Коев сумата е съразмерна на обвиненията спрямо него.

Самият Божков я определи "като справедлива".

Божков има още една парична гаранция по делото за антики в размер на 500 хиляди лева, но не е внесена заради запори по сметките му.

Бизнесменът е подсъдим по общо 3 дела.

Последното, повдигнато му в края на април, е по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Освен Божков обвинени са и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта. Според обвинението вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева.

БГНЕС припомня, че през януари 2020 г. Божков напусна България и се укри в Дубай, за да избегне задържането си. Впоследствие му бяха повдигнати 18 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. На 26 август миналата година Софийският градски съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Божков, който се върна в България предишния ден. Мярката е по едното дело – за хазарта и за неплатени такси за над половин милиард лева. Според прокуратурата от компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че "обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин" (лидер на руската частна армия "Вагнер", починал при неизяснени обстоятелства при авиокатастрофа след бунта му срещу Владимир Путин, бел. ред.) и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим. Според прокурорите Божков е подбудител на длъжностни престъпления с 300 отделни деяния за над 500 млн., и срещу него има разследване за данъчни престъпления и пране на пари в Молдова. /БГНЕС