Един загинал и десетки ранени при влакова катастрофа в Нидерландия

Най-малко един човек е загинал, а 30 са ранени рано днес, когато високоскоростен пътнически влак се блъсна в тежко строително оборудване и дерайлира близо до Хага, съобщиха нидерландските служби за спешна помощ.

Инцидентът е станал около 03:30 ч. (01:30 ч. по Гринуич) в близост до село Воорсхотен, на около 8 км северно от Хага.

Двуетажният влак е пътувал между Амстердам и Хага и е превозвал около 60 души.

"Един човек е загинал, а най-малко 30 души са ранени. Тежко ранените са откарани в болница, а 11 са в домовете на близките жители", съобщиха от службата за спешна помощ в Холандс Миден. "Специалисти работят по обезопасяването на влака".

Снимките от мястото на инцидента и новинарските репортажи показват предния вагон, който се е приземил на полето, а вторият вагон се е преобърнал настрани. Трети вагон е останал изправен, а четвърти се е запалил, съобщи информационната агенция ANP.

Услугите по натоварената връзка, използвана от влаковете, пътуващи от Амстердам до Брюксел и Париж, са спрени и ще бъдат възобновени едва следобед, съобщиха от железниците.

Няколко линейки и хеликоптер са изпратени, за да откарат тежко ранените пътници в болница.

"Чухме силен трясък и изведнъж светлините угаснаха", разказва неизвестен свидетел пред местната телевизия Omroep West. "Първоначално не можахме да излезем от влака, защото нямаше електричество", каза мъжът, който изглеждаше в състояние на шок. "В крайна сметка се добрахме след това, което ни се стори като часове", добави мъжът.

Най-тежката влакова катастрофа в Нидерландия се случва на 8 януари 1962 г., когато два пътнически влака се сблъскват в Хармелен, близо до централния град Утрехт, при което загиват 93 души, а други 52 са ранени. Инцидентът е станал в гъста мъгла, когато машинистът е пропуснал предупредителен сигнал и двата влака са се ударили челно.

През 2016 г. при сблъсък на влак с хидравличен кран в централната част на Нидерландия загина един човек, а други шестима бяха ранени.

Друг човек загина, а 117 други бяха ранени при сблъсък близо до Амстердам през април 2012 г., като според по-късни доклади машинистът не е спазил знак "Стоп". /БГНЕС