Саудитска Арабия шокира Аржентина с два гола за пет минути

Аржентина допусна шокираща загуба в първия си мач от Мондиал 2022. Меси и компания отстъпиха с 1:2 на Саудитска Арабия, след като имаха аванс до почивката, а още три техни попадения бяха отменени заради засади. Съперникът им нанесе своя удар в разстояние на само пет минути в началото на второто полувреме и по този начин спря и южноамериканците по пътя им към рекорда за най-много последователни мачове без поражение. Той е притежание на Италия - 37 срещи. Аржентина приключи на 36.

Лионел Меси можеше да открие резултата още в първата минута, но Ал-Овайс блокира удара му с една ръка. Шест след това главният съдия бе призован от ВАР да гледа повторение на ситуация за дузпа заради задържане в наказателното поле на Саудитска арабия и той посочи бялата точка. Зад топката застана Меси и не сбърка - 1:0 за Аржентина.

Меси прати топката в мрежата още веднъж - в 21-ата минута, но попадението не беше зачетено заради засада. Последваха две ситуации, в които попадения на Лаутаро Марлтинес също бяха отменени. В първата от тях нападателят се озова очи в очи с вратаря и го прехвърли майсторски, но страничният рефер вдигна високо флага. В 35-ата минута Мартинес получи пас зад отбраната и излъга стража, за да вкара, но и този пък се оказа, че е бил в засада!

В добавеното време Ерве Ренар извърши принудителна смяна - капитанът Салман Ал-Фарадж се контузи и бе заменен от Хатан Бахбри.

В 48-ата минута Саудитска Арабия изравни с първия си точен удар - Салех Ал-Шехри си освободи място за изстрел покрай Кристиано Ромеро и намери далечния ъгъл на Емилиано Мартинес за 1:1. Пет минути по-късно шокът за Аржентина бе огромен - Салем Ал-Даусари матира Мартинес с превъзходен удар по диагонал в горния ляв ъгъл на вратата - 2:1 за арабите.

В 56-ата минута Мохамед Кано се хвърли на шпагат в краката на Меси, за да предотврати удар от близко разстояние. След това Лионел Скалони извърши три смени - терена напуснаха Кристиан Ромеро, Папу Гомес и Леандро Паредес, а в игра се появиха Лисандро Мартинес, Хулиан Алварес и Енцо Фернандес. В 70-ата Таляфико пък бе заменен от Маркос Акуня.

Играта на Аржентина изобщо не вървеше, но някъде към 70-ата минута все пак последва нещо като натиск пред вратата на противника. Точният удар на Анхел Ди Мария обаче бе само на статистиката.

В петата от осемте минути добавено време Меси нахлу в наказателното поле и имаше златна възможност, но реши да финтира, забави се и защитник изрита топката пред него. В стотната минута Алварес стреля точно с глава, но стражът Ал-Овайс спаси атрактивно. Продължението трая близо четвърт час, но и това не спаси Аржентина от резила. /БГНЕС