Саудитска Арабия одобри партньорство с Шанхайската организация за сътрудничество

Саудитска Арабия се е съгласила да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество като "партньор в диалога", съобщиха държавните медии, което е последният признак за по-близки политически връзки с Китай, предаде АФП.

Среща на върха на ШОС, септември 2022 г.

Шанхайската организация за сътрудничество е създадена през 2001 г. като политическа и икономическа организация и структура за сигурност, която да съперничи на западните институции.

Освен Китай в нея членуват Индия, Пакистан и Русия, както и четири централноазиатски държави - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан.

Кабинетът одобри решението на заседание във вторник, председателствано от крал Салман, съобщи официалната Саудитска агенция по печата.

Този ход ще даде на Рияд "статут на партньор за диалог в Шанхайската организация за сътрудничество", се казва в съобщението.

Сред другите държави със статут на наблюдател или партньор в диалога са Египет, Иран и Катар.

Стъпката на Рияд да стане партньор на блока идва по-малко от три седмици след представянето на забележителното споразумение за помирение с Иран, постигнато с посредничеството на Китай, за възстановяване на пълните дипломатически отношения, които бяха прекъснати преди седем години.

Отдавна ожесточени съперници, Иран с преобладаващо шиитско население и Саудитска Арабия с преобладаващо сунитско население, са участвали в поредица от прокси-конфликти в региона, като например дългите боеве в Йемен.

Рияд заяви, че макар и да е участвал в предишни кръгове на двустранни преговори с Техеран, процесът на помирение е бил стартиран от предложението на президента Си Дзинпин миналата година да служи като "мост" между двете сили в Близкия изток.

Ролята на Си в сближаването предизвика недоумение, като се има предвид традиционно близкото партньорство на Саудитска Арабия с Вашингтон, въпреки че напоследък тези отношения са подложени на напрежение заради спорове относно правата на човека и добива на петрол.

Във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Ведант Пател омаловажи въздействието на китайския ход, като заяви, че той е бил очакван отдавна.

"Всяка страна има свои собствени отношения", каза Пател.

Във вторник в телефонен разговор със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, син на крал Салман и фактически владетел на страната от Персийския залив, Си похвали това, което нарече намаляване на напрежението в Близкия изток.

В първия си коментар по въпроса, който бе оповестен публично след сключването на саудитско-иранското споразумение, Си заяви, че диалогът, насърчаван от Китай, "ще играе важна роля за укрепване на регионалното единство и сътрудничество". /БГНЕС

Рияд / Саудитска Арабия