САЩ спират финансирането на СЗО, ООН е против

"Инструктирал съм администрацията си да прекрати финансирането за СЗО, докато се даде оценка за ролята на Световната здравна организация за лошото управление на кризата и прикриване на разпространението на коронавируса". Това заяви американският президент Доналд Тръмп в Белия дом.

"СЗО не успя да изпълни основното си задължение и трябва да понесе отговорност", добави той. „Толкова смърт е причинена от техните грешки“, каза още Тръмп. "Много страни заявиха, че са послушали СЗО /да не затварят границите си с Китай/, и сега имат проблеми, за които не са могли да предположат", продължи Доналд Тръмп. „Ако СЗО беше отишла в Китай, за да наблюдава огнището, щяха да бъдат спасени животи”, казва той, добавяйки, че „тяхното доверие в разкритията на Китай ... вероятно е довело до 20-кратно увеличение на случаите по целия свят”. Плановете за възобновяване на нормалния живот в САЩ „са близо до финализиране", каза Тръмп, цитиран от Би Би Си. „Ще говоря с всички 50 губернатори съвсем скоро и ще упълномощя всеки отделен губернатор на всеки отделен щат да състави и следва план „да се отвори, по време и начин, който е най-подходящ“, добави американският президент.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да не се намаляват ресурсите на ООН. "Сега не е моментът да се намалят оперативните ресурси на Световната здравна организация или на която и да е друга хуманитарна организация по време на борбата с вируса", каза той, цитиран от Франс прес. "Вярвам, че Световната здравна организация трябва да бъде подкрепена, тъй като това е абсолютно критично за усилията на света да спечели войната срещу COVID-19", каза Гутериш, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви по-рано, че страната му ще прекрати финансирането на здравното тяло на ООН заради грешни решения по време на пандемията от коронавируса. /БГНЕС