САЩ въведоха санкции, целящи да превърнат Путин в "политически парий”

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън обяви „строги икономически санкции”, които да превърнат президента Владимир Путин в "политически парий" заради нахлуването му в Украйна, но призна, че липсва единство сред западните партньори за въвеждане на още по-строги мерки.

В речта си от Белия дом Байдън заяви, че още четири банки - включително двете най-големи, Сбербанк и ВТБ - ще бъдат засегнати от санкциите на Запада. Освен това експортният контрол, наложен върху важни технологични компоненти, ще "прекъсне повече от половината от високотехнологичния внос на Русия".

"Това ще доведе до сериозни разходи за руската икономика, както незабавно, така и с течение на времето", каза Байдън.

Тези мерки, в допълнение към множеството други санкции, които вече бяха обявени тази седмица, ще превърнат Путин в "парий на международната сцена", каза Байдън.

"Всяка нация, която се съгласи с откритата агресия на Русия срещу Украйна, ще бъде опетнена от нея", каза той.

Байдън потвърди, че засега не се прави опит за налагане на директни санкции на Путин, за когото се говори, че е натрупал огромно тайно състояние през двете си десетилетия на власт.

Той също така заяви, че широко обсъжданата стъпка за изключване на Русия от международната система за разплащания SWIFT - което по същество ще осакати банковия ѝ сектор за сега не е на дневен ред.

В четвъртък Украйна пледира за изваждане на Русия от SWIFT, но Байдън заяви, че западната коалиция все още не може да постигне споразумение.

"Това винаги е възможност, но в момента това не е позицията, която останалата част от Европа желае да заеме", каза той.

Байдън направи обръщение към нацията, след като присъства на виртуална среща при закрити врата, продължила час и 10 минути с Г-7.

Групата на богатите западни демокрации - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати - заяви, че застава твърдо срещу "заплахата от страна на Русия за международния ред, основан на правила".

Байдън съобщи в Туитър, че лидерите на Г-7 "са се договорили да продължат напред с опустошителни пакети от санкции и други икономически мерки, за да държат Русия отговорна. Заставаме на страната на смелия народ на Украйна."

В съвместно изявление седемте индустриални сили също така заявиха, че са "готови да действат", за да сведат до минимум смущенията на световните енергийни пазари в резултат на нападението на Москва срещу Украйна и при санкции, които вече са насочени срещу "Северен поток 2".

В Лондон министър-председателят Борис Джонсън заяви, че Великобритания замразява британските активи на руски компании в банковото дело и оръжейното производство, налага санкции на още петима руски олигарси и забранява дейността на "Аерофлот".

А вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек сигнализира, че западните санкции целят да "откъснат руската икономика от индустриалния прогрес (и) драстично да ограничат достъпа на Русия до европейските и американските пазари".

Първият кръг от западни санкции беше разгърнат още във вторник, след като Путин обяви, че ще изпрати войски като "миротворци" в две малки области, които вече се контролират от подкрепяните от Москва сепаратисти.

Правителството на САЩ се присъедини към европейските съюзници, като наложи санкции на две руски банки, на държавния дълг на Москва, на няколко олигарси и други мерки.

След това в сряда, когато стана ясно, че руските сили са готови за атака, Байдън обяви, че налага санкции на газопровода "Северен поток 2" - един от най-значимите геополитически проекти на Москва.

По-рано Германия обяви, че ще блокира отварянето на газопровода за експлоатация.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс предупреди тази седмица, че "нито една руска финансова институция не е в безопасност".

Но има ограничения в действията на западните държави в момент, когато светът излиза от ковид пандемията.

Енергетиката и други големи руски сектори засега са пощадени от санкции. Въпреки това цената на петрола се повиши до над 100 долара за барел - скок, който ще навреди на западните политически лидери, тъй като гласоподавателите им ще усетят болката от растящите цени по бензиностанциите.

Съединените щати "няма да направят нищо, което да доведе до непреднамерено прекъсване на енергийните потоци, тъй като глобалното икономическо възстановяване все още е в ход", заяви заместник-съветникът по националната сигурност Далип Сингх.

Особено проблематична се оказва опцията за изключване на Русия от SWIFT. Това би откъснало Русия поне за известно време от основната търговия - което би нарушило значително икономиката на Путин - но също така би довело до значителни потенциални последици за по-широката финансова система, ръководена от САЩ.

Друга слабост на стратегията за санкции е, че Путин се е подготвил да преодолее всякакви финансови бури, поне временно.

Въпреки това Сингх заяви, че руското правителство е изправено пред "стратегически провал".

"Ще започнете да виждате смразяващите ефекти в Русия", каза той пред репортери, като нарече западните санкции от четвъртък "най-съществените, налагани някога на Русия, и вероятно най-съществените, налагани някога в историята".


Себастиан Смит, АФП