САЩ се доближават до споразумение за временно примирие в Газа

Водените от Америка преговарящи се доближават до споразумение, в което Израел ще спре войната си в Газа за около два месеца в замяна на освобождаването на повече от 100 заложници, които все още са държани от Хамас.


Сделка, която може да бъде подпечатана през следващите две седмици, ще трансформира конфликта, поглъщащ региона, съобщи Ню Йорк Таймс.

Преговарящите разработиха писмен проект на споразумение, обединяващ предложенията, предложени от Израел и Хамас през последните 10 дни, в основна рамка, която ще бъде предмет на разговори в Париж днес. Въпреки че все още има важни разногласия за разрешаване, събеседниците са предпазливи оптимисти, че окончателното споразумение е наблизо, според американски служители, които настояха за анонимност, за да споделят подробности за чувствителните преговори.

Президентът Байдън разговаря по телефона отделно на 26 януари с лидерите на Египет и Катар, които вече послужиха като посредници с Хамас, за да стеснят кпъга на оставащите различия. Той също така изпрати директора на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс в Париж за разговори с израелски, египетски и катарски официални лица. Ако Бърнс постигне достатъчен напредък, Байдън може след това да изпрати своя координатор за Близкия изток Брет Макгърк, който току-що се завърна във Вашингтон, обратно в региона, за да помогне за финализирането на споразумението.

„Двамата лидери потвърдиха, че сделката за заложници е от основно значение за установяването на продължителна пауза в боевете с хуманитарна цел и гарантирането, че допълнителна животоспасяваща хуманитарна помощ достига до нуждаещите се цивилни в цяла Газа“, се казва в изявление на Белия дом в петък вечер, обобщаващо разговора на президента с шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, министър-председател на Катар. „Те подчертаха спешността на ситуацията и приветстваха тясното сътрудничество между техните екипи за напредък на скорошните дискусии“, се добавя в съобщението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху междувременно потвърди ангажимента си да осигури освобождаването на заложниците, които не бяха пуснати като част от по-ограничено споразумение през ноември. „Към днешна дата ние върнахме 110 от нашите заложници и се ангажираме да върнем всички у дома“, каза той. „Ние се занимаваме с това и го правим денонощно, включително и сега.“

Заложниците са в плен от 7 октомври, когато въоръжени бойци на Хамас нахлуха в Израел, убиха около 1200 души и заловиха още около 240 при най-тежката терористична атака в историята на страната. Военното отмъщение на Израел оттогава е убило повече от 25 000 души, повечето от които жени и деца, според здравното министерство на Газа, контролирано от Хамас. Не е ясно колко от убитите в Газа са бойци на терористичната организация.


Краткотрайното примирие през ноември, постигнато с посредничеството на Байдън заедно с Катар и Египет, доведе до седемдневна пауза в боевете в замяна на освобождаването на повече от 100 заложници от Хамас и около 240 палестински затворници от Израел. Около 136 души, заловени на 7 октомври, остават в неизвестност, включително шестима американски граждани, въпреки че някои от тях вероятно са мъртви.

Сделката, която трябва да бъде сключена сега, ще бъде по-широка по обхват от предишната, казват служители. В първата фаза боевете ще спрат за около 30 дни, докато жените, възрастните и ранените заложници бъдат освободени от Хамас. През този период двете страни ще изработят подробности за втора фаза, която ще спре военните операции за приблизително още 30 дни в замяна на задържаните израелски войници и цивилни мъже. Съотношението на палестинците, които ще бъдат освободени от израелските затвори, все още предстои да бъде договорено, но това се разглежда като разрешим проблем. Сделката също така ще позволи достъпа повече хуманитарна помощ в Газа.

Въпреки че споразумението няма да бъде постоянното прекратяване на огъня, което Хамас поиска за освобождаването на всички заложници, служители, близки до преговорите, смятат, че ако Израел спре войната за два месеца, вероятно няма да я поднови по същия начин, по който я водеше досега. Примирието ще осигури прозорец за по-нататъшна дипломация, която може да доведе до по-широко разрешаване на конфликта.

Подобна сделка би осигурила добре дошла глътка въздух за Джо Байдън, който пое много критики от лявото крило на собствената си партия за подкрепата на отговора на Израел на атаката на 7 октомври. Нетаняху също беше подложен на значителен натиск да осигури освобождаването на заложниците, въпреки че се зарече да окаже натиск върху военната операция за унищожаване на Хамас.

Той също така устоя на американския и международния натиск за смекчаване на военната кампания срещу Хамас и повтори решимостта си в изявлението си в събота. „Решени сме да завършим задачата, да елиминираме Хамас. Колкото и време да ни отнеме, няма да отстъпим от мисията“, подчерта премиерът.

Не само, че едно ново споразумение може да облекчи част от напрежението за Байдън у дома, то може да намали ескалацията на нестабилната ситуация в по-широкия Близък изток. По време на седемдневната пауза през ноември други ирански прокси групи като Хутите и Хизбула също извършиха атаки на по-ниско ниво срещу американски, израелски и други цели.


След прекъсването на паузата през ноември Хамас и Израел на практика спряха да комуникират чрез своите посредници. Но ледът беше разчупен от по-ограничена сделка, обявена на 16 януари, за да позволи доставката на лекарства на израелски заложници в замяна на повече лекарства и помощ за палестинските цивилни в Газа.

От този момент и Израел, и Хамас предоставиха предложения на хартия за по-широко споразумение, а американските посредници ги свързаха в единен проект на споразумение. Байдън разговаря по телефона с Нетаняху на 19 януари, първият им разговор от близо месец, и двамата обсъдиха как да процедират със заложниците.

Два дни по-късно президентът изпрати Макгърк в региона, където той се срещна с генерал Абас Камел, началник на Общото разузнавателно управление на Египет и вторият най-влиятелен служител в нацията, както и с шейх Мохамед от Катар. Разговорите се усложниха, когато израелските медии пуснаха запис, на който Нетаняху очевидно нарича ролята на Катар като посредник „проблематична“ поради връзката на страната с Хамас, което накара Катар да нарече забележките „безотговорни и разрушителни“.

Макгърк се върна във Вашингтон на 26 януари и се срещна с Байдън в Овалния кабинет заедно с Бърнс и държавния секретар Антъни Блинкен, който също посети Близкия изток. Със своите съветници до себе си Джо Байдън след това поотделно се обади на президента Абдел Фатах ел-Сиси от Египет и шейх Мохамед.

„Те потвърдиха, че сега трябва да се положат всички усилия за сключване на сделка, която ще доведе до освобождаването на всички заложници заедно с продължителна хуманитарна пауза в боевете“, съобщи Белият дом в резюмето си на разговора със Сиси. /БГНЕС