САЩ са залети от смъртоносен мексикански фентанил през 2022 г.

Американските правоприлагащи органи са иззели през 2022 г. фентанил, достатъчен да убие всички американци, съобщи днес администрацията за борба с наркотиците /DEA/, подчертавайки дълбоката заплаха от смъртоносния изкуствен опиоид.

Жертви на фентанил, представени в ДЕА

DEA заяви, че през годината е заловила 50,6 млн. фалшиви хапчета с рецепта, за фентанил, и 10 000 кг. фентанил на прах, като нарече това еквивалент на "повече от 379 млн. потенциално смъртоносни дози".

DEA заяви, че фентанилът, който преди десетилетие е причинявал само малка част от смъртните случаи от свръхдоза, сега е "най-смъртоносната заплаха от наркотици, пред която е изправена страната".

"Това е силно пристрастяващ изкуствен опиоид, който е 50 пъти по-силен от хероина. Само два милиграма фентанил, малкото количество, което се побира на върха на молив, се счита за потенциално смъртоносна доза", се казва в доклада.

По официални данни от юли 2021 г. до юни 2022 г. той е основната причина за над 107 000 смъртни случая от свръхдоза в Съединените щати.

Благодарение на ниската си цена и относително лесното си производство фентанилът е изместил опиоидите, отпускани с рецепта, като и хероина на пазара на незаконни наркотици.

DEA заяви, че основните източници на фентанил в Съединените щати са мексиканските наркокартели Синалоа и Халиско.

Според DEA техният фентанил се произвежда в Мексико с химикали, "до голяма степен с произход от Китай".

Част от него се разпространява широко под формата на фалшиви лекарства с рецепта като Percocet, OxyContin и Xanax, казват те.

Около 60 % от фалшивите лекарства, примесени с фентанил, които са били тествани в САЩ са съдържали потенциално смъртоносни дози фентанил, се казва в доклада./БГНЕС, АФП

Вашингтон / САЩ