САЩ с ответни мерки след оттеглянето на Русия от договора Нов СТАРТ

САЩ обявиха ответни действия, след като по-рано тази година Русия излезе от последния останал пакт за въоръжаване между ядрените сили.


Действията включват взетото във вторник решение да не се предоставя на Русия актуализираната на всеки две години информация, която включва изчерпателни бази данни за съоръженията и ядрените сили, подчинени на Договора за нов СТАРТ, се казва в изявление на Държавния департамент. Решението беше взето, след като Русия потвърди, че "няма да изпълни задължението си да предостави шестмесечната си актуализация на данните на 30 март 2023 г.".

Предполага се, че базите данни ще се обменят два пъти годишно - веднъж през март и втори път през септември.

От четвъртък САЩ също така започват да отказват да изпращат свързани с ядрените оръжия уведомления - изрично изисквани съгласно договора, включително актуализации на статута на изделията, обхванати от пакта, като ракети и пускови установки.

Вашингтон ще продължи да предоставя на Москва уведомления за изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети (МБР) и балистични ракети с подводно базиране (БРПЛ) - изискване съгласно Споразумението за уведомяване за изстрелване на балистични ракети от 1988 г., и ще уведомява Русия за учения, обхванати от отделен договор, сключен през следващата година, заяви Държавният департамент.

Освен това САЩ няма вече да улесняват руските инспекции на американските ядрени дейности, обхванати от Новия СТАРТ, и отнемат визите на руснаците, натоварени с извършването на инспекциите. Вече няма да се извършва и обмен на телеметрични данни от изстрелвания на МБР и БРПЛ.

Президентът Владимир Путин в края на февруари официално преустанови участието на Москва в споразумението в отговор на продължаващата подкрепа на Вашингтон за Украйна.

Споразумението Нов СТАРТ, подписано през 2010 г., ограничава броя на разположените от Русия и САЩ стратегически ядрени бойни глави до максимум 1550. Споразумението също така ограничи броя на пусковите установки и тежките бомбардировачи с ядрен потенциал до 800 и създаде режим на взаимни проверки и уведомяване.

Двете страни удължиха срока на действие на споразумението до 2026 г. малко след встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън през януари 2021 г. /БГНЕС