САЩ разстилат червения килим пред Моди с инвестиции в чипове и изтребители

Президентът на САЩ Джо Байдън постла червен килим пред индийския министър-председател Нарендра Моди с големи сделки за двигатели за изтребители, полупроводници и космически технологии, като Вашингтон залага много на Ню Делхи като противовес на Китай.


Моди е посрещнат с помпозността на държавно посещение, което е едва третото за президентския мандат на Байдън, като пресметната демонстрация на пълна подкрепа от страна на САЩ, въпреки тихата тревога от отказа на Индия да скъса с Русия и това, което правозащитните групи смятат за нарастващ авторитаризъм от страна на хиндуисткия националистически лидер.

Моди, най-влиятелният министър-председател на Индия от десетилетия насам, вечеря на четири очи с Байдън в сряда, преди да се върне днес в Белия дом за посрещане с военни почести.

Той ще направи обръщение пред съвместна сесия на Конгреса и ще се върне в Белия дом за тържествена вечеря, като първата дама Джил Байдън е поканила калифорнийската готвачка Нина Къртис, звезда в областта на растителната кухня, за да готви за строгия вегетарианец.

В едно от най-големите споразумения по време на посещението, което американски служител определи като "новаторско", Съединените щати подписаха споразумение за трансфер на технологии за двигатели, тъй като Индия започва да произвежда собствени изтребители.

General Electric ще получи зелена светлина да произвежда своите двигатели F414 съвместно с държавната компания Hindustan Aeronautics. Американски служител заяви, че Индия ще закупи и MQ-9B SeaGuardians, високопрецизни въоръжени безпилотни апарати. През 2019 г. Индия наруши прецедента с въздушен удар на пакистанска територия срещу предполагаем екстремистки лагер.

Вашингтон се надява, че по-тесните взаимоотношения в областта на отбраната ще помогнат за откъсването на Индия от Русия - основният военен доставчик на Ню Делхи по време на Студената война. Индия отказа да се присъедини към усилията на Запада да изолира Русия заради нахлуването ѝ в Украйна и вместо това се възползва от кризата, за да купува руски петрол с отстъпка. В един от дългогодишните спорове Индия е разгневена от продажбите на САЩ на изтребители F-16 на историческия си съперник Пакистан.

Индия като конкурентен център на Китай

В друго споразумение американският гигант Micron ще инвестира 800 млн. долара в завод за сглобяване и тестване на полупроводници в Индия, като се очаква сумата да достигне 2,75 млрд. долара след приноса на Ню Делхи. Официален представител на САЩ заяви, че заводът ще допринесе за постигане на целта за диверсифициране на веригите за доставка на съвременни полупроводници, тъй като Байдън ръководи съгласувани усилия за отказване на износа на чипове от най-висок клас за Китай.

Въпреки това Micron също наскоро обяви инвестиция от 600 млн. долара в завод в Китай, въпреки че Пекин оказва натиск върху компанията, обявявайки чиповете ѝ за опасни за критични инфраструктурни проекти.

По време на посещението на Моди Индия, която е все по-силна страна в областта на космическите изследвания, се съгласи да се присъедини към споразумението "Артемида" - ръководено от САЩ многонационално усилие за връщане на човек на Луната до 2025 г.

Като част от сътрудничеството индийската космическа програма ще работи с НАСА по съвместна мисия до Международната космическа станция през следващата година, съобщи Белият дом.

Съединените щати се стремят към по-близки отношения с Индия от края на 90-те години на миналия век, тъй като смятат, че над милиардната демокрация е съмишленик по отношение на предизвикателствата, свързани както с Китай, така и с радикалния ислямизъм.

Байдън посрещна Моди в Белия дом като част от срещата на върха на т.нар. четворка - инициатива на четири демократични държави, включително Япония и Австралия, която широко се разглежда като противодействие на влиянието на Китай в Азия.

Загриженост за правата

Моди беше развил близки отношения с предшественика на Байдън Доналд Тръмп, като му се хареса, организирайки масов митинг в родния си щат Гуджарат за колегата си десен популист.

Администрацията на Байдън обеща да обърне по-голямо внимание на правата на човека в световен мащаб, но запази лекота по отношение на Моди, който наложи идентичността на хиндуисткото мнозинство в официално светската Индия.

В последния си доклад за свободата на вероизповеданията Държавният департамент посочи нападенията на полицията и отмъстителите срещу малцинствата и подстрекателските изявления на членове на партията на Моди "Бхаратия Джаната".

Представителката на Александрия Окасио-Кортес, видна прогресивна демократка, заяви в сряда, че ще бойкотира речта на Моди, присъединявайки се към двама свои съюзници в Конгреса, които са мюсюлмани - Илхам Омар и Рашида Тлаиб.

Окасио-Кортес изтъкна, че на Моди е било забранено да посещава Съединените щати по време на мандата му като лидер на Гуджарат заради бунтовете, при които загинаха предимно мюсюлмани, и че правителството му наскоро се е разправило с Би Би Си заради документален филм, критикуващ ролята му за насилието през 2002 г.

Като заяви, че Конгресът на САЩ не трябва да кани лидери с "дълбоко обезпокоителни данни за правата на човека", Окасио-Кортес призова за бойкот в подкрепа на "плурализма, толерантността и свободата на пресата".

Но се очаква повечето демократи да присъстват на речта, а администрацията на Байдън се въздържа от публични критики към Моди, виждайки по-широки интереси с Индия. /БГНЕС