САЩ разкритикуваха повторното приемане на Сирия от Арабската лига

Съединените щати разкритикуваха решението на Арабската лига да приеме отново Сирия и заявиха, че президентът Башар Асад не заслужава нормализиране на ситуацията след жестоката гражданска война, предаде АФП.

"Не смятаме, че Сирия заслужава повторно приемане в Арабската лига в този момент", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

"Продължаваме да смятаме, че няма да нормализираме отношенията си с режима на Асад и не подкрепяме нашите съюзници и партньори също да го правят", каза той.

Съединените щати неведнъж са се обявявали против примирието със Сирия, а вътрешното законодателство забранява всякаква помощ за възстановяване без поемане на отговорност за злоупотребите по време на войната.

Но Арабската лига гласува вчера да приеме обратно Сирия, с което на практика заключи, че Асад е спечелил войната, в която от 2011 г. насам са загинали половин милион души, а половината от населението преди войната е било разселено.

Пател обаче омаловажи разногласията и заяви, че Съединените щати споделят общи цели с много от арабските си партньори по отношение на Сирия.

"Споделяме редица еднакви цели с нашите арабски партньори по отношение на Сирия, включително постигането на решение на сирийската криза, което да е в съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", каза Пател, позовавайки се на международното предложение от 2015 г., в което се определя пътна карта за политически преход.

Той заяви, че Съединените щати ще работят с арабските партньори и за разширяване на хуманитарния достъп до сирийците и за подкрепа на стабилността, за да се предотврати възраждането на екстремистката групировка "Ислямска държава". /БГНЕС