САЩ признаха за огромен провал на разузнаването при изхода от Афганистан

Белият дом публикува дългоочаквания преглед на излизането на САЩ от Афганистан, като призна, че е имало огромен провал в разузнаването, който не е позволил да се предвиди бързата победа на талибаните, но е защитил цялостното поведение на САЩ, предаде АФП.

Джон Кърби, говорител на СНС

"Явно не сме се справили с разузнаването", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, след като все още секретният доклад беше изпратен на Конгреса.

Но "прекратяването на една война, на която и да е война, не е лесно начинание, със сигурност не и след 20 години", каза той. "Това не означава, че не си е струвало да се направи - да се сложи край на войната в Афганистан."

В разсекретеното резюме на прегледа Белият дом обвини условията, създадени от предшественика на президента Джо Байдън - Доналд Тръмп, за начина, по който планираното за 2021 г. изтегляне се превърна в разгром, завършил с отчаяна евакуация от летището в Кабул.

Но също така призна, че разузнавателните служби на САЩ не са успели да разберат силата на талибаните и слабостта на афганистанските правителствени сили, които западните държави години наред поддържаха.

В крайна сметка нищо "нямаше да промени траекторията" на изхода и "в крайна сметка президентът Байдън отказа да изпрати още едно поколение американци да се бият във война, която отдавна трябваше да е приключила за Съединените щати", се казва в доклада.

Изтеглянето, което приключи на 30 август 2021 г., шокира американците и съюзниците на САЩ, тъй като талибаните пометоха обучените от Запада афганистански сили в рамките на няколко седмици.

Тринадесет американски военнослужещи и 170 афганистанци бяха убити при самоубийствен бомбен атентат на 26 август в претъпкания периметър до летището, където безпрецедентна военна операция успя да изведе над 120 000 души от страната в рамките на няколко дни.

В резюмето Белият дом обвинява сключената по-рано сделка между администрацията на Тръмп и талибаните, че е поставила бъдещото правителство на Байдън в невъзможна позиция.

"Заминаващата си администрация на Тръмп беше оставила на администрацията на Байдън дата за изтегляне, но не и план за нейното изпълнение. И след четири години на пренебрегване - а в някои случаи и на умишлено влошаване - ключови системи, офиси и функции на агенцията, които биха били необходими за безопасно и организирано оттегляне, бяха в окаяно състояние", се казва в документа.

"След повече от 20 години, повече от 2 трилиона долара и създаване на афганистанска армия от 300 000 войници, скоростта и лекотата, с която талибаните поеха контрола над Афганистан, предполага, че не е имало сценарий - освен постоянно и значително разширено военно присъствие на САЩ - който да промени траекторията", се казва още в документа.

Кърби призна, че правителството на САЩ не е успяло да предвиди "колко бързо талибаните се придвижват из страната" или "степента, до която те изграждат тези сделки във вътрешността на страната, които падат като домино".

"Не предвидихме колко бързо ще се сгънат афганистанските национални сили за сигурност", каза той. "Не мисля, че оценихме напълно степента на корупция сред офицерските чинове в армията."

"Разузнаването е трудна работа, а освен това разузнавачите много често се справят", каза Кърби. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ