САЩ подкрепят усилията на Турция за възобновяване на зърнената сделка

Съединените щати приветстваха усилията на Турция да убеди Русия да се върне към инициативата за износ на украинско зърно, съобщи Държавният департамент.

"Продължаваме да си сътрудничим с ООН и с Турция, които работиха много усилено, за да направят зърнената сделка възможна и функционална", заявипред репортери заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател в отговор на въпрос относно срещата на президента Реджеп Тайип Ердоган с руския президент Владимир Путин в Сочи.

"Благодарим също така на нашия съюзник в НАТО, Турция, за важната ѝ роля в усилията да се опитаме да върнем зърнена инициатива в нормален ход", каза той и добави, че решението на Русия да прекрати участието си в зърнената сделка "вреди на страните, уязвими от продоволствена несигурност по света".

Запитан за съобщенията, че САЩ предлагат маршрута по река Дунав като алтернатива на Черноморския зърнен коридор, Пател заяви, че целта и надеждата на САЩ е Русия да се върне към зърнена сделка.

"Разбира се, ние продължаваме да оценяваме и да разглеждаме какви други възможности има, за да сме сигурни, че потокът от хранителни продукти може да стигне до местата, където трябва да отиде", каза той.

"И също така сме изключително благодарни на ООН и на нашите турски партньори за ролята, която изиграха преди това за сключването на тази сделка, и за ролята, която продължават да играят, за да се опитат да убедят Русия", добави той.

След срещата си с Путин в Сочи Ердоган заяви, че вярва, че скоро ще бъде постигнат "добър резултат" за възобновяване на зърнената сделка.

Русия преустанови участието си в сделката на 17 юли, която беше сключена с посредничеството на Турция и ООН, за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Москва твърди, че Западът не е изпълнил задълженията си по отношение на руския износ на зърно и съобщи, че ограниченията по отношение на плащанията, логистиката и застраховките са били пречка за нейните доставки. /БГНЕС