САЩ отпускат 2 млрд. долара заем на Полша за модернизация на армията и́

Министерството на отбраната на Полша осигури 2 млрд. щатски долара за модернизация на полската армия в сътрудничество със САЩ и допълнително подсили отбранителните си способности с хеликоптери Apache от Lockheed Martin, съобщи „TVP World”.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак и вицепрезидентът на Lockheed Martin Ханк Тъкър представляваха двете страни на церемонията за одобряване на споразумението.

„Вашингтон и Варшава подписаха споразумение за пряк заем за чуждестранно военно финансиране в размер на 2 млрд. щатски долара в подкрепа на модернизацията на полската отбрана“, съобщи Държавният департамент на САЩ.

"Полша е стабилен съюзник на САЩ, а сигурността и́ е жизненоважна за колективната отбрана на източния фланг на НАТО", се казва в изявлението.

"В допълнение към централната си поддържаща роля в улесняването на международната помощ за съседна Украйна, Полша демонстрира железния си ангажимент за укрепване на регионалната сигурност чрез солидните си разходи за отбрана", добави Държавният департамент.

Напоследък Полша укрепва въоръжените си сили чрез закупуване на модерни оръжия, предимно от САЩ и Южна Корея, в отговор на нарасналите заплахи от страна на Москва, след като Русия нахлу в Украйна, поставяйки началото на най-големия военен конфликт в Европа след Втората световна война./БГНЕС